Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Unix

    Компютърна операционна система.

UPS

    (Uninterruptible Power Supply) - Устройство което позволява на компютъра да продължи да работи известно време след като спре тока по електрическата мрежа, като освен това предпазва компютъра от токови удари. В него има батерия, която се включва веднага след като се установи че е спрял тока от електрическата мрежа, така подаването на ток към компютъра продължава достатъчно дълго, за да можете да запишете информацията, с която работите в момента

URI

    (Uniform Resource Identifier) Адрес на ресурсите, свободни в Интернет.Първата част от URI е наречена 'проект'.Най-известният проект е http, но има и много други.Всеки URI проект има свои собствен формат как URI трябва да изглежда.

URL

    (Uniform Resource Locator) Терминът URL е синоним на URI. URI е заместен от URL в техническите спецификации.

USB

    (Universal Serial Bus) - Plugn and Play интерфейс за връзка на различни устройства към компютъра, без да е нужна конфигурация на устройството от потребителя. Възможно е да се свържат до 127 устройства посредством този интерфейс, като максималната скорост на трансфер е 12 Mbps. Можете да включвате и изключвате устройства, без да се налага да изключвате компютъра, за да се отчете новото устройство

Username

    Уникално име с което всеки потребител е обозначен на системата.Това име се дава на потребителят когато той се регистрира да използва системата.

Utility

    Програма, която изпълнява определена задача, обикновено свързана с управление ресурсите на дадена система

Usenet

    самостоятелна система, превърнала се в среда за дискусии и обмен на информация между хора с общи интереси, разделени по групи - "newsgroups". Обменът на новини по Internet се обслужва от услугата NEWS, която се реализира чрез NNTP протокол.

UDP (User Datagram Protocol)

    Потребителски протокол за дейтаграми. Протоколът изпраща данните на пакети, но не е особено надежден, липсва обратната информация за това дали дейтаграмите са действително получени.