Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

USB


       USB (съкратено от Universal Serial Bus, „универсална серийна шина”) прави свързването на устройствата към компютъра на потребителя по-бързо, по-лесно и практически неограничено. Високоскоростните USB устройства са способни да свързват със скорост до 12 мегабита в секунда(12 megabits per second). USB превръща Plug-and-Play в реалност. Потребителят просто трябва да свърже USB устройството към компютъра – без да се налага да го изключва или да го отваря. Може да бъдат свързани, да речем, до 127 принтера, модема, клавиатури, мишки, джойстикове, скенери, цифрови камери и други USB устройства.

       Разрастването на USB продуктите и подобните услуги през следващите години ще бъде забележително. USB скоро ще замести наследствените устройства и с повечето настолни и преносими компютри с USB портове, както и с основните операционни системи, поддържащи USB, технологията се разраства и набира инерция. USB е доминиращия интерфейс за свързване на компютърни периферни устройства – принтери, скенери, модеми, камери и практически всяка друга форма на периферно устройство.

       USB или Universal Serial Bus е стандарт при свързваемостта на периферните шини, който е доказан, развит и поддържан от група водещи компании в компютърните и телекомуникационните индустрии – Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC и Northern Telecom. USB е развит с една цел, която се е имала в предвид: да направи лесно за потребителите свързването на plug-and-play периферни устройства без да се налага да бъде отваряна кутията, да бъдат инсталирани карти в поставени за тази цел компютърни слотове и за да се избегне досадното реконфигуриране на системата. Настоящият стандарт, който е пуснат в действие при повечето USB устройства е версия 1.1.

       USB прави удобно едновременното използване и свързване на до 127 периферни устройства към компютър без да се използват някакви конектори, различни прекъсвачи и IO адреси. Компютърът автоматично разпознава устройството, което е свързано и инсталира подходящите драйвери. USB позволява на компютъра да „включва” към конфигурациите компютърни периферни устройства и тези периферни устройства да бъдат използвани без да се налага рестартиране на машината.

Характеристики на USB

       Един вид кабели на устройства. Освен това USB стандартизира конекторите и кабелите. USB кабелите имат два конектора: A конектор и B конектор. А конектора е края, който влиза в компютъра, а B конектора влиза в устройството. Общата дължина на кабела между устройствата не трябва да надвишава 5 метра или 16 крачки.

       Поддръжка на операционни системи. USB поддръжката на драйвери, вградени в по-късните версии на операционните системи Windows и Apple. USB не е съвместим с всички операционни системи. Някои USB устройства ще работят с Windows 95 OSR 2.1, но Windows 98, Windows 2000, MAC OS 8.1 или по-нова версия предлагат по-добра поддръжка на USB.

       Две скорости на устройствата. Ниската скорост(1.5 Mbps) е най-използван при входните устройства, като мишки и клавиатури, докато високите скорости(до 12 Mbps) се използват главно за видео и аудио прихващащи устройства и средства за съхранение на информация.

       Устройствата могат да бъдат прикачени и откачени към компютъра без да бъде изключвана системата. Не са достъпни jumper и IRQ настройките.

       След като веднъж е свързано към компютъра устройството, системата автоматично разпознава устройството, което е свързано и инсталира съответните драйвери.

       USB прави възможно ползването и свързването на до 127 устройства в единична шина. Компютърът по принцип има 2 USB порта, така че USB хъбовете се използват, за да свързват допълнителни устройства към компютъра. USB хъбовете имат многобройни USB портове за свързване на USB устройства. USB позволява на устройствата да бъдат свързани в какъвто и да е ред, което премахва нуждата от външни линии. USB поддържа и устройства с шинна поддръжка и устройства със самостоятелна поддръжка. Добри примери за шинно-поддържани и самостоятелно поддържани устройства са USB хъбовете. Те могат да изравнят енергията от основното устройство(което е шинно-поддържано) или от външен енергиен източник (който е самостоятелно поддържан).

       USB устройствата могат да бъдат свързани към компютъра или директно към USB порта, разположен на задната част на компютъра или чрез USB хъб.