Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Microsoft Windows

    Microsoft Windows е семейство операционни системи, разработени от компанията Microsoft.

    Следва да се разграничат операционните системи от серии 3.x, 9x, и NT x.x, тъй като те имат съществени различия.

    Microsoft Windows 3.x е многозадачна операционна система със защитен режима за микропроцесори Intel x86, притежаваща прозоречен графичен потребителски интерфейс. Windows се зарежда от MS DOS, тя доизгражда ядрото и командния процесор на системата MS DOS със собствени ядро и графически интерфейс.

    Windows 95 (с първоначално кодово име Chicago) е хибридна 16-битова/32-битова графична операционна система, издадена на 24 август 1995 г. от корпорацията "Майкрософт". Windows 95 е директен наследник на дотогава отделните продукти на "Майкрософт" MS-DOS и Windows, както и първата система от тази линия, която не поддържа стари, 16-битови x86-процесори, а задължително изисква Intel 80386 или съвместим с него по-бърз процесор, работещ в защитен режим. Системата представя значителни подобрения в графичния потребителски интерфейс и други нови идеи и е първият Windows, обвързан с определена версия на DOS (DOS 7.0 на "Майкрософт"). 32-битовият достъп до файлове прави възможни дългите имена на файлове, представени в Windows 95. Те са достъпни едновременно за програмите в Windows и за MS-DOS-програмите, ако се стартират от Windows.

    По-късните издания на Windows 95 (OSR 2, OSR 2.1, OSR 2.5) са с предварително инсталиран Internet Explorer 3, а след това и Internet Explorer 4. Internet Explorer 4 представя някои примени в интерфейса, защото той е вграден в системата. Internet Explorer се използва, за да се оформят десктопа и съдържанието на прозорците чрез HTML. Това по-късно става една от основните точки в делото срещу "Майкрософт" за монополизъм, тъй като вграденият Explorer изкарва от бизнеса канкурентния браузър на "Нетскейп".

    Windows 98 (първоначално с кодово име Memphis) е графична операционна система, издадена на 25 юни, 1998 г. от корпорацията "Майкрософт". Тази нова операционна система всъщност първоначално е подобрен Windows 95 и, както предхождащата я версия, е хибриден 16-битов/32-битов продукт. Windows 98 има подобрена поддръжка на AGP и функционалност за USB-драйвъри. Други функции са възможността за използване на няколко монитора и WebTV. Internet Explorer е още по-вграден в кода на Windows, а дори и в графичния потребителски интерфейс (тази промяна е наречена Active Desktop, буквално 'активен десктоп').

    Windows 98 SE ("второ издание") е издадена на 10 юни 1999 г. Тя включва значителен брой подобрения на оригинала, особено поправката на много малки проблеми и замяната на Internet Explorer 4 с подобрения Internet Explorer 5. Освен това са добавени и Netmeeting 3, елементарна подялба на интернет-връзка и поддръжка на DVD-ROM.

    Windows XP (първоначално с кодово име Whistler) е издадена официално на 25 октомври 2001 г. Първоначално "Майкрософт" публикуват две издания: Home (домашно) и Professional (професионално). Home е предназначен за употреба в домашни условия, докато Professional има допълнителни възможности, разработени за работа в бизнеса, като идентификация в мрежа и поддръжка на два процесора. .

     Серията Microsoft Windows NT x.x се развива независимо от серии 3.x и 9x. И, като следствие, тя не е съвсем съвместима с другите серии. Windows XP представя някои нови за Windows-серията функции:

  • Бърза смяна на потребителя, която позволява друг потребител да влезе и да използва системата, без да се налага предишният потребител да излиза и да напуска включените от него програми (Това натоварва системата повече, отколкото когато само един потребител е включен
  • Подобрена поддръжка на устройства за Firewire, PCI, USB и устройства за съхранение и медия (DVD и CD).
  • Windows-услуги за получаване на изображения, които заменят традиционната поддръжка на TWAIN
  • Режим на съвместимост за програми, който имитира по-стари ОС Windows.
  • Windows Side-by-Side, което представлява WinSxS-папка за съхранение на многобройни версии на DLL-файлове за да се предотврати настъпването но DLL-ад.
  • Отдалечена помощ (Remote Assistance), благодарение на която поддържащия персонал може да поеме контрола над компютър с Windows XP за да реши проблеми със системата.
  • Подобренията в контрола над захранването включват CardBus Wake-on-LAN, контрол над захранването на процесора, Wake on Battery (когато свършва енергията в батерията на системата, Windows XP влиза в режим на "заспиване"), както и способността на Windows XP да спре подаването на енергия към екрана, когато капакът е затворен и да замъгли екрана, ако енергията в батерията намалява.
  • Отдалечен работен плот (Remote Desktop), достъпен само в Windows XP Professional, който е изграден с технология за терминални услуги (RDP) и е подобен на отдалечената помощ с разликата, че позволява на отдалечени потребители да имат достъп до локални устройства (като принтери).
  • Driver Rollback запазва копие на стария драйвър, когато се инсталира нов. Ако новият драйвър създава проблеми, потребителят може да се върне към предишната версия.
  • Включена е технология за CD Burning от Roxio, която предоставя възможността за запис на файлове и аудио-записи върху CD

    На 28 март 2003 г. "Майкрософт" издаде друга версия: Windows XP 64-bit Edition за компютри с процесори Intel Itanium 2. Понастоящем се изпробва нова версия на 64 Bit Edition за системи с AMD Athlon 64 и Opteron.