Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Netscape Communications Corporation


    Netscape Communications Corporation е американска корпорация, специализираща в разработката на софтуер за работа в компютърните мрежи Internet и Intranet. Седалището й се намира в Маунтин-Вю (Калифорния).

    Netscape е основана през 1994 година от Джеймс Х. Кларк и Марк Андерсен, автори на NCSA-мозаечния софтуер, графическия интерфейс на който се опростява за извършване на навигация в Internet.

    Основният продукт на компанията е програмата Netscape Navigator, която през 1995-96 година става едно от най-популярните приложения за PC. Сътрудниците на компанията са около 2 хиляди човека. Компанията има десет представителства в Европа и пет в държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион.

    Тъй като софтуерът на Netscape е съвместим с различни компютърни платформи, такива крупни корпорации, като Крайслер, Federal Express, Fujitsu, Olivetti, Siemens Nixdorf Netscape го закупуват за обезпечаване работата на своите фирмени межи. Софтуерът на Netscape включва четири семейства продукти: Netscape Communicator client software suite, Netscape SuiteSpot and FastTrack servers, Netscape Development Tools, Netscape Commerce Applications.

    Програмните продукти на Netscape се отличават с прекрасно изпълнение, простота за използване. Интерфейсът обезпечава работата с мултимедийна информация, включително форматиран текст, графика, тримерни модели, звук и видео. Освен това софтуерът на Netscape поддържа стандартите на Internet (включително Java, JavaScript, HTML, HTTP, IIOP, IMAP4, LDAP, NNTP, POP3, и SMTP) и стандартите за безопасност (например SSL).