Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Java


    Java е език разработен от Sun Microsystems през 1995 г. първоначално за вграждане в електронни устройства за бита. По - късно благодарение на своя платформено независим формат и чудесен обектно - ориентиран модел за програмиране, той става популярен за писането на Интернет приложения. Те се наричат Java аплети и могат да се изпълняват от всеки компютър, който има инсталирана виртуалната машина на Java. Java освен това се използва и за програмиране от страната на сървъра - това са т.нар. Java сървлети. Кода на Java се компилира до платформено независим байткод. Този байткод се изпълнява от виртуалната машина на Java. Точно това е и най - големия недостатък на Java аплетите, тъй като тази операция е много бавна (20 - 30 пъти в сравнение с компилиран код). Освен това виртуалната машина на Java e сравнително тежко приложение. Като цяло е добре да използвате Java само там където е необходимо изпълнение на истински програми директно в прозореца на браузъра.

    Успехът на Java е тясно свързан с бумa на Интернет. Основните предимства на Java технологията, довели до нейния успех са преносимостта, мрежовото програмиране, сигурността, динамично разширяемите програми и не на последно място високата ефективност при програмиране.

    Програмният език Java е модерен обектно-ориентиран език, който има синтаксис сходен с този на C. Създателите са се стремили да направят Java мощен, но в същото време са се опитали да избегнат твърде сложните особености на други обектно ориентирани езици като C++. Относителната простотата на езика улеснява програмистите в писането на стабилен Java код с по-малко грешки. Като резултат, елегантният дизайн и особеностите от ново поколение правят Java широко популярен сред програмистите.

    Виртуалната машина на Java (Java Virtual Machine - JVM), или интерпретаторът на Java, е важна част от всяка Java инсталация -- на нея се изпълнява компилирания Java байткод. Java програмите са преносими, но само между платформи, за които е съществува Java интерпретатор. JVM има за MS Windows, Apple, както и повечето UNIX варианти.

    Java платформата е важна колкото езика и Виртуалната машина. Всички Java програми разчитат на набор от предефинирани класове, които съставят тази платформа (или библиотека). Java класовете са организирани в пакети, които предлагат изключително широка функционалност -- I/O, мрежи, графични интерфейси, сигурност и др.