Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Apple Computer Incorporated


    Apple Computer Incorporated е американска корпорация, специализираща се в разработката и производството на компютърна техника. Седалището й се намира в Купертино (Калифорния).

    Характерна особеност на Apple Computer е това, че тя не търси съвместимост с широко разпространената IBM-съвместима компютърна техника. Въпреки по-високите нива на цените, продукцията на Apple Computer притежава големи потенциални възможности и се радва на признанието на висококвалифицираните потребители на персонални компютри.

    Компанията е основана през 1977 година от Стивън Джобс и Стив Возняк в Пало-Алто (Калифорния). Първо производствено помещение за фирмата става обикновен гараж. Основателите на Apple Computer си поставят целта да създадат микрокомпютър, достъпен по цена за редовия потребител, но с максимално широки възможности.

    Основа за бъдещия компютър става разработената от Возняк компютърна платка под името Apple 1. През 1977 година Возняк и Джобс сглобяват първият компактен персонален компютър, разположен в пластмасов корпус с интегрирана клавиатура и телевизор в качеството на дисплей. Apple 2 струвал 1350 долара. Седем слота за разширения позволявали да се увеличат възможностите на машината за работа с графика, средства за връзка и печат. Главно достойнство на Apple 2 става неговата надеждност в сравнение с другите микрокомпютри от края на 70-те години. През 1978 година Apple 2 бил оборудван с дисководи, а в края на 1979 година с пакета софтуер VisiCalc. Благодарение на високото качество на своята продукция Apple Computer става водеща компания на пазара на микрокомпютрите.

    В началото на 80-те години с появата на персоналния компютър на фирма IBM конкуренцията между производителите на микрокомпютри рязко нараства. Apple Computer пуска компютрите от серията Macintosh, които в течение на много години се считат за образец на висока производителност и отлично качество. Лек и удобен за потребителя Macintosh с графически интерфейс и «мишка» е представен от фирмата през 1984 година.

    През 1985 година вътрешни проблеми във фирмата водят до реорганизация и оставката на Джобс. През 1986 година изпълнителен директор на компанията става Джон Скали.

В средата на 90-те Apple преживява трудни времена. Компанията не успява да се справи с огромния асортимент продукти, започва намаляване на продажбите. Компанията решила да измени стратегията си и в края на 1996 година за 400 млн. долара закупува компанията NeXT, основана през 1985 година от Джобс и няколко бивши сътрудници на Apple. По този начин Джобс отново се връща в създадената от него компания, заемайки длъжността временен управляващ, и активно включвайки се в процеса на оздравяване на компанията.

    За възраждането на Apple допринася и сътрудничеството с Microsoft: през 1997 година Бил Гейтс решава да подпомага компанията и влага в Apple 150 млн. долара. Apple отново тръгва нагоре. Популярният пакет офисни приложения Microsoft Office 98 за платформа Macintosh се появява на пазара няколко месеца по-рано от аналогичната версия за Windows. Към началото на 1999 година в света са продадени повече от 31 млн. компютърни системи Macintosh.

    Производствени мощности на корпорацията Apple Computer са разположени също в Ирландия и Сингапур. Ежегодно около 7% от печалбата от реализацията на компютри корпорацията насочва за изследователски цели. Изследователските центрове на Apple Computer се намират в Купертино, Токио, Корк (Ирландия) и в Китай. Представителства на Apple са разположени в 140 страни по света. Броят сътрудници на корпорацията в началото на 1999 година е 8 788 човека.