Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Научете повече за Apple Computers
Стив Возниак (Stephen Wozniak)


    Стив Возняк (р. 1950, Калифорния), американски дизайнер в областта на компютърната техника, съучредител на фирма Apple.

    Возняк учил в Калифорнийския университет в Бъркли. Преди да завърши бил приет на работа в компанията Hewlett-Packard. Цялото си свободно време прекарвал в клуба "Самоделен компютър" (Homebrew) в компанията на такива също млади ентусиасти в Пало-Алто. През 1975 година към него се присъединява Стив Джобс, предлагайки на Возняк да започнат работа над нов компютър, който да може да се продава добре. В гаража, принадлежащ на родителите на Джобс, те заедно разработили и построили компютърна платформа, прототип на компютъра Apple I. Местен търговец на електронно оборудване им поръчал 25 такива устройства, и тогава Возняк оставя своята работа, за да стане вицепрезидент на новото предприятие.

    На 1 април 1976 година Джобс и Возняк основали компанията Apple Computer, която била регистрирана през 1977 година. Нейното първо производство станал компютърът Apple I, струващ 666,66 долара. Този компютър, отличаващ се с простота и компактност, бил предназначен главно за любители и ентусиасти. Общо били продадени 600 такива машини. Появилия се скоро след това Apple II бил още по-компактен и удобен за ползване. Успехът на компанията се оказал феноменален, и през 1980 година тя станала акционерно дружество.

    Следваща стъпка на фирмата станало производството на принтери и програмно осигуряване. Във връзка с това, че Возняк попада в авиокатастрофа в началото на 1981 година, му се наложило за известно време да остави фирмата, но през 1983 се връща работи в компанията до 1985 година, след което създава нова компания за разработка на системи за отдалечен достъп за използване в домашните компютри. Фирмата, наречена CL-9, съществува до края на 1989 година. След напускането на Apple, Возняк завършва образованието си в Бъркли със степен бакалавър в областта на компютърните науки и електротехника, и става преподавател на обществени начала.