Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Официален сайт на Microsoft Corp.
Уйлям (Бил) Гейтс (William Gates)


    Богът на софтуера е роден на 28.10.1955 в Сиатъл. Баща му е известен адвокат, а майка му - шеф на отдел в банка. Бил стартира добре и завършва елитна частна гимназия. В‚ училище никой не го взема насериозно и е всепризнатият клоун на класа. IQ-то му е 140 (висока интелигентност). Приет е да следва в Харвард и сам признава, че в онези години правел чести набези към т.нар. Combat Zone - центърът на проституцията и нелегалните неща от живота в инак тихичкия университет.

    В Харвард Бил се запознава с другата възлова личност в Майкрософт - Пол Алън. Едва прекарали две мирни години в университета, двамата решават да се отделят от Алма Матер с цената на огромни скандали с гордите им семейства. По свое усмотрение двамата приятели започват нещо, което наричат просто Майкрософт. В началото то наистина било майкро. През 1975, когато е основана със седалище в градчето Албъкърки, Ню Мексико, фирмата представлявала един гараж с четири Maс-а вътре. Първият им успех е създаването на езика BASIC за новият компютър Алтаир. Тогава за първи път се проявява гениалността на Бил - когато всички сили на компютърната индустрия са хвърлени за направата на хардуер, той сяда, изпуква си пръстите и започва да пише софтуер. През далечната 1980-а се случват две събития, равносилни на световни революции. Първо, централата на Майкрософт се премества в Сиатъл. Второ, слабоизвестната фирма International Business Machines (IBM) се обръща към Гейтс и Алън за направата на алтернативна операционна система, станала известна просто като DOS. Оттогава светът не е същият.

    Подемът на Майкрософт е вече дело само и единствено на Бил Гейтс. Пол Алън се разболява от болестта на Хочкинс и напуска до пълното си излекуване години по-късно (днес е собственик на Портлънд Трейлблейзърс и Америка Онлайн). Разработването на DOS става начало на масовото популяризиране на PC-то като нещо наистина personal. Компютрите се разпространяват все по-широко. Вече всеки може да си позволи да работи с тях. Говори се плахо - но все пак се говори - за глобални мрежи и комуникации. Майкрософт разработва няколко поредни версии на DOS, почти неизвестните първа и втора версии на Windows - и така до големия бум през 1993, когато е премиерата на Windows 3.1. Гейтс става изключително богат. Може би това е една от причините да бъде обявен от Плейбой за най-желан ерген на 1993. Щастието се усмихва на една скромна служителка на Майкрософт, която праща на шефа си любовен e-mail. Така на 1 Януари 1994 Гейтс завежда Мелинда Френч пред олтара.

    През 1995 той написва книгата The Road Ahead, която в Щатите се задържа на първо място по продажби за седем седмици и е преведена на 20 езика, между които и български.

    90% от PC-тата използват софтуер на Майкрософт. Компанията планира изстрелването на 850 нискоорбитални спътника за online гледане на телевизия и видеофилми. В Америка проектът WalletPC вече започва да притеснява сериозно компаниите, осигуряващи кредитни карти. В момента Гейтс е съден от 35 фирми за нелоялна конкуренция, като последната се измъкна само с 13 000 000 долара обезщетение към Майкрософт. Понеже компанията е абсолютен монополист, всички фирми, които правят софтуер за PC-та, са принудени да го нагаждат към Windows. Освен другото, Гейтс притежава прилична част от акциите и на Apple Macintosh.

    Гореизброеното често е основна причина да бъде мразен. Но защо? Доказано е, че на всеки продаден продукт на Майкрософт се прави по едно пиратско копие и компанията годишно понася гигантски загуби. Но пак е най-добрата.

    Самият Гейтс не е направил нищо, за което да бъде строго осъждан. Единствените причини днес да е два пъти по-богат от султана на Бруней, са талантът и упоритостта. Дори смъртният му враг - шефът на Нетскейп, го нарича "нещо средно между Алберт Айнщайн, Джон Макенроу и генерал Патън".

    P.S. Личното богатство на Бил Гейтс и съдружника му Пол Алън надхвърля 100 милиарда долара.