Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Fujitsu Limited

    Fujitsu Limited е японска компания, един от водещите световни производители на компютърна техника, средства за връзка, полупроводници, програмно осигуряване и услуги. Седалището й се намира в Кавазаки, Япония.

    Основана е през 1935 година като фирма за разработка на телефонно оборудване. През 1945 година на основата на технологията на електромеханическите превключватели Fujitsu създава първия компютър в Япония.

    Fujitsu е водещ световен производител на многократно презаписваеми магнитно-оптични дискове с диаметър 3,5 инча, скенери за архивиране и обработка на изображения с производителност над 120 страници в минута, твърди дискове, устройства за магнитни носители, лазерни и матрични принтери, банкови терминали.

    В концерна Fujitsu влизат множество дъщерни компании, в това число корпорациите Amdahl и ICL PLC. Общия брой на работещите в групата компании Fujitsu надхвърля 180 хиляди. човека. Глава на Fujitsu Limited е Тадаси Секизава. Производствените мощности на Fujitsu включват 12 завода в Япония и 22 — в други страни (САЩ, Испания, Малайзия, Великобритания).

    Големи по размер средства ежегодно Fujitsu отделя за изследване и разработка.