Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Olivetti


    Olivetti е италиански холдинг, един от най-големите европейски производители на офисна техника. Седалището на фирмата се намира в гр. Скарманьо.

    Основана е през 1908 година от предприемача Камило Оливети. През 1984 година, първа от европейските компании, Olivetti започва сглобяване на персонални компютри. През 1996 година подразделението за производство на персонални компютри е отделено в дъщерната фирма Olivetti Personal Computers, а подразделението за производство на принтери, копирни апарати и друга офисна техника — в дъщерната фирма Olivetti Lexikon.

    През 1997 година холдингът Olivetti SpA продава Olivetti Personal Computers на компанията Piedmont International. Olivetti Personal Computers, получила името Olivetti Computers Worldwide (Olivetti CW), се специализира в производство, маркетинг, разпространение и обслужване на персонални компютри с широк диапазон на предназначение.

    Olivetti CW произвежда персонални компютри за широк кръг потребители, в това число и ноутбуци Echos и Echos Pro, сървъри NetStrada, професионални компютри Modulo, домашни компютри Xana. Всички компютри се комплектуват с микропроцесори изключително на фирма Intel. В Olivetti CW работят около 1600 човека.

    Olivetti Lexikon е водещ европейски производител на струйни принтери и факсове, работещи на обикновена хартия. Освен тях Olivetti Lexikon произвежда копирни апарати, пишещи машини, калкулатори, органайзери, предназначени не само за офиса, но и за домашно използване.

    През 1987 година Olivetti сключва договор с компанията Canon за сътрудничество в сектора на копирните апарати от среден и малък клас.