Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Процесор (Central Processor Unit, CPU)


     Микропроцесори са най-сложните устройства някога създавани от хората. Но не се отчаивайте. Микропроцесорът е точно толкова сложен, колкото и замък, направен от блокчета Лего. Можете лесно да разберете всяка от отделните части на микропроцесора и как те са свързани. И въпреки това неговото устройство не е толкова просто колкото го изкарахме.

     Основата на всеки модерен процесор са електрическите вериги. Чипът се състой от милиони отделни входове, комбинирани в три основни функционални блокове: входен/изходен, известен като input/output или I/O, контролен блок и артиметично-логически блок или arithmetic/logic unit(ALU). Последните два понякога са наричани централен процесор или central processing unit(CPU), въпреки че същия термин често е използван и като синоним за целия микропроцесор. Някои производители на чипове правят разлика между тези устройства и им дават различни имена или включват по повече от едно от тези устройства в някакъв микропроцесор. За всеки случай, функциите на тези три устройства(подразделения) са неизменна част от всеки чип. Различията са повече въпрос на номенклатура, защото можете да разглеждате цялостната операция на който и да е микропроцесор като продукт на тези три функции.

     Историята на процесора е интесна, пълна с съперничество и напредване в технологиите, но за сметка на това кратка. Всичко е започнало с 5MHz 8086 процесор, за да се стигне до 3-3.3Ghz в днешно време. А разликата между тези два процесора са само 20 години!

     Процесорите са преминали през много промени през последните години от както Intel се появи с първия си. IBM избра процесора на Intel 8088 за мозъкът на първите персонални компютри(PC). Този избор на IBM прави Intel компанията, считана за лидер на пазара на процесори. Intel остават лидери и до днес като непрекъснато подобряват технологията и пускат процесори с по-голяма тактова честота и по-добри характеристики. Докато новите производители развиват собствени технологии за собствените си процесори, Intel продължава да бъде повече от способен източник на нови технологии в пазара си заедно с развиващите се AMD бягащи по петите им.