Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
Официален сайт на AMD Inc.


Advanced Micro Devices


    Advanced Micro Devices (AMD) Incorporated е американска корпорация, водещ разработчик и производител на интегрални схеми, електронни устройства, компоненти за компютри и средства за връзка.

    AMD е основана през 1969 година. Седалището на компанията се намира в Санивейл (Калифорния). AMD е една от най-големите американски компании. Тя произвежда процесори, флаш-памети, логически устройства, телекомуникационни и мрежови продукти.

    В компютърния свят AMD в известна преди всичко като конкурент на Intel в производството на процесори за персонални компютри. Компанията има богат опит в производството на x86-съвместими процесори. Един от най-големите успехи на компания AMD е пускането на процесора от шесто поколение AMD-K6 MMX Enhanced. Внедрявайки набора команди 3DNow! в процесора AMD-K6-2, компанията AMD изпреварва Intel, планиращ да въведе аналогичен набор команди KNI в процесора Katmai чак през 1999 година.

    Производствените мощности на AMD се намират в САЩ, Япония, Малайзия, Сингапур, Тайланд. Общия брой сътрудници на корпорацията е повече от 12 хиляди човека.