Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Дигитален Гъвкав Диск (Digital Versatile Disc, DVD)


    DVD, или Digital Versatile Disc (Дигитален Гъвкав Диск) е висококапацитетен диск с размерите на обикновен CD-ROM за видео, мултимедия, игри и други аудио приложения. Неговият капацитет може да варира от 4.7 GB до 17.1 GB.

    Високото качество на видео и аудио продуктите спомага за това DVD-Video технологията да измести VHS технологията и да увеличи доходите на собствениците на видеотеки в повечето региони. Статистически погледнато DVD се разраства по-бързо от всеки подобен електронен формат в САЩ и Европа. Компютрите с възможност за използване на DVD също се продават добре, но при мултимедията и игрите на DVD нещата не са толкова розови. Появата на нови конзоли, които използват DVD също спомага за увеличаването на интереса и съответно на печалбите от тази технология.

    Въпреки успеха на компакт диска скоро след неговото създаване компютърната индустрия започва да изпитва нужда от по-висококапацитетен носител, който да може да съдържа всички файлове, необходими за най-новите и най-обемните приложения.

    DVD-Video, който за пръв път се появява през 1997 г. в САЩ става най-успешния от всички DVD формати, заради удобството което предоставя при разпространението и продажбата на продукти с видео съдържание, главно в услуга на филмовата индустрия. Този формат може да съхранява цял филм с най-високо качество на образа с surround sound аудио система на диск със същата големина като обикновено CD.

    DVD-ROM е началото на подмяната на CD-ROM технологията и е нова висококапацитетна технология за компютърната индустрия. Новите компютри са снабдени с DVD устройства вместо обичайните до преди време CD-ROM-ове. Развлекателната индустрия развива нови конзоли(например Sony PlayStation 2 и Microsoft X-Box), които използват DVD-ROM технологията, за да може за тези конзоли да се правят по-реалистични и изпипани в цялостно отношение игри.

    DVD-Audio, който се появява през 2000 се развива бавно, като осигурява високо качество, surround sound музика. Той е и най-новата възможност за приходи на музикалната индустрия. Новият DVDPlus(или DualDisc) формат предлага комбинация от DVD-Audio от една страна и CD от друга, като той може да се пуска на CD или DVD плейър.

    Записваемите DVD дискове са DVD-RAM, DVD-RW и DVD-R. DVD технологията предлага оптичен диск с много по-голям капацитет от CD-ROM-а и е достъпна чрез фамилията от т.н. pre-recorded, recordable и re-writable формати, с които отговаря на изискванията на индустриите и множеството приложения в днешно време. DVD-Video и DVD-ROM хардуера и софтуера са на пазара от 1997 година насам. DVD-Audio се появява през 2000 г. DVD записващите устройства и DVD Video записващите устройства се появиха много скоро.