Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


CD-ROM (Compact Disc Read-Only Memory)


       CD-ROM(съкращение от Compact Disc Read-Only Memory) е средство за съхраняване на информация, което използва същото физическо структуриране, като това при аудио компакт дисковете. CD-ROM-ът може да бъде прочетен със CD-ROM устройство. От терминологична гледна точка CD-ROM е плосък пластичен диск, на който е кодирана цифрова информация в формата на спирала от центъра към външните ръбове.

       Дигиталната информация се кодира в почти микроскопични размери, което позволява съхраняването на голямо количество информация. Компакт-диска записва информацията в малки дупчици, намиращи се на по-долната повърхност на диска; само полупроводников лазерен лъч, вграден в CD-ROM устройството може да ги прочете. Повечето CD могат да бъдат записвани чрез лазер, но CD-R дисковете могат да бъдат записвани само веднъж, докато CD-RW(от CD ReWritable – презаписваем диск) могат да бъдат записвани и презаписвани повече от веднъж. Повечето CD-ROM устройства могат да четат CD-R дискове, а съвременните устройства, които имат MultiRead означението могат да четат и CD-RW дискове.

       Стандартният CD-ROM може да съхранява близо 650 MB информация, въпреки че компресията на информацията може да позволи по-големи капацитети. CD-ROM е много популярен при разпространението на големи бази с данни, софтуер и мултимедийни приложения. За справка в един роман се съдържат около 60 000 думи. Нека приемем, че в една дума има 10 букви, често и по-малко, като романа заема половин инч разстояние на рафта с книгите. Един компакт диск може да съдържа 1000 романа, следователно той би заел 15 ярда от една библиотека. Информацията може да бъде компресирана още повече чрез софтуер, наречен архиватор, така че CD-ROM-a да съхрани 100 ярда от една библиотека. DVD-ROM-ът може да съхрани десет пъти повече информация от CD-ROM-а.

       CD-ROM-ите се четат чрез CD-ROM устройства, които в днешно време са изключително разпространено периферно устройство, а когато трябва да бъдат записвани и презаписвани се използва CD-Recorder или CD Записващо устройство (това са така наречените CD Burner устройства). CD-ROM устройствата биват характеризирани по скорост по начин, подобен на музикалните CD-та (1x или 1-speed, което означава скорост на прехвърляне на информация 150 кб/сек при основните формати на данните). Скорости над 12x водят до проблеми като вибриране и прекалено нагряване. Устройствата с постоянната ъгълна скорост или CAV (Constant Angular Velocity) гарантират скорост до 20x. Преди време се смяташе, че максималната скорост ще е именно 20x, поради механични съображения. Това беше така до Февруари, 1998 г., когато Samsung Electronics представиха SCR-3230, който беше 32x CD-ROM устройство, което използваше система на контрол, такава че да балансира въртящия се диск в устройството, за да се намали шума.

       CD-ROM устройствата могат да се свържат към IDE(ATA) интерфейс, SCSI интерфейс или някакъв собствен интерфейс, като този Panasonic CD. Повечето CD-ROM устройства могат да четат и аудио дискове.

       В последно време се наблюдава тенденция от страна на звукозаписната индустрия да се опитва да направи аудио дисковете „нечетими” за компютърните CD-ROM устройства, за да бъде предотвратено нелегалното копиране на музиката. Това се прави чрез нарочно поставени „бъгове” в диска, които аудио уредбите могат да пренебрегнат или компенсират. Производителите на CD устройства (CD-R и CD-RW) биват окуражавани от музикалната индустрия да направят уникални номера на всяко записващо устройство, които да бъдат кодирани на всеки диск, който бива записан чрез съответното записващо устройство – това е т.н. RID или Recorder Identification Code (идентификационен код на записвачката). Това е нещо подобно на SIDSource Identification Code, който се състои от осем знака, като в началото винаги са “IFPI”.

       Има и няколко формата, използвани при CD-ROM информацията, като някои от тях са Green Book CD-ROM, White Book CD-ROM и Yellow Book CD-ROM. ISO 9660 определя стандартната файлова система. UDF форматът се използва при презаписваемите дискове.