Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Мишка (Mouse)


    Мишката е ръчно точково устройство за компютри, представляващо малък предмет с няколко бутона на него, оформено така, че да се стои под дланта на едната ръка. Движението, направено с мишката се отразява на монитора чрез курсора й.

    Мишката е изобретена от Дъглас Енгелбарт от Станфордския Институт през 1963 след продължителни тестове на начина й на използване. Първата мишка е обемиста и включва две колелца перпендикулярни едно на друго: ротацията на някое от тях се показва на екрана чрез движение по съответната ос на монитора(х и у). Дъглас Енгелбарт получава патент US3541541 на 17.11.1970 г. за своя “Х-У позиционен индикатор за система с монитор”.

    По-късна вариация на мишката, измислена в ранните 70-е години на предишния век е измислена от Бил Инглиш в Xerox Parc, като външните колелца са заместени от топче, което може да се върти във всички посоки. Движението на топчето, се засичало от перпендикулярни на него колелца. Този вариант на мишката наподобява на обърнат трекбол и е доминиращата форма, използвана при персоналните компютри през 80-те и 90-те години на 20-ти век.

    В отделна линия на еволюция, оптичната мишка засича движението чрез оптичен сензор на долната си страна, заедно с който е вграден и светлинно-изпускащ диод, който да осветява повърхността. Ранната оптична мишка като тази, изобретена от Стийв Кирш от Mouse System Corporation, могла да бъде използвана само на специална метална повърхност(пад), на който са били отбелязани черни линии. След като компютърната енергия става евтина, става възможно и да се сложат специални чипове за “image processing” в самата мишка. За разлика от механизмите за “улавяне” на движенията на мишката, нейните бутони са се променили малко, варирайки главно в своята форма и брой. Първата мишка на Енгелбарт има само един бутон; те скоро бяха скоро увеличени на три. Комерсиалната мишка обикновено има между един и три бутона, въпреки че през късните 90 години на миналия век някои мишки имаха цели 5 бутона и дори повече. Главната иновация при бутоните на мишката е скролът: малко колелце, което може да се върти нагоре и надолу, за да осигури незабавен скрол в съответната страница(тази новост беше необходима, поради нарастващото използване на Интернет).