Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Трекбол (Trackball)


    Също като своя адаш, гризачът мишка, компютърната мишка има нужда от място, в което да се “скита”. Истинската мишка не може да стои на едно място, защото движението е в нейната природа – по същия начин работи и компютърната.

    Проблем възниква, когато някой човек няма място на бюрото си за движението на мишката или се изморява от движението във всички посоки с дясната си ръка. Тогава на помощ идва главната алтернатива на компютърната мишка, трекбола или trackball, които елиминира тези проблеми. Изглеждайки като мишка, обърната наобратно трекбола е това, като което звучи името му – често голямо топче, което при завъртане кара курсора на екрана да проследява неговите движения. Трекболът се върти на място и изисква много малко място на бюрото, за разлика от мишката, около 2-3 квадратни инча.

    Както при мишките, трекбола също изисква бутони, с които да се индикирате, че курсора сочи точно това, което искате. Повечето трекболи имат два или три бутона, които изпълняват същите функции като тези на мишката. Не съществува стандарт за местоположението на бутоните върху трекболите, защото още не е постигнат консенсус как точно да се управлява трекбола. Някои са проектирани, така че да въртите топчето с четири пръста. Други са направени така че палеца да извършва тази дейност. Кое е по-добре зависи от това на коя фирма ще се доверите и какъв е вашия стил на работа с трекбол. Поради това, че трекболите, както и мишките събират прах, набират популярност оптичните трекболи. Повечето от тях работят като добрите стари оптични мишки, с тази разлика, че метода, използван за разпознаване е част от самото топче. Трекболите понякога са асиметрични. Това само по себе си може да е добре. Асиметричен трекбол може да се “слее” с ръката по-добре. Произвеждат се подобни трекболи за лява и дясна ръка.

    Някъде, погребана в спецификациите на трекбола е и резолюцията, както и номера на графи за инч(counts per inch - CPI) на движението или DPI(както и при мишката). Резолюцията на трекбола показва колко може да се върти топчето, за да се задвижва курсора на екрана – по-високите резолюции изискват повече завъртане на топчето, за да се задвижи и курсора.

    За разлика от повечето периферни устройства, никой от тях не е обективно погледнато по-добър от останалите.