Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Compaq Computer


    Compaq Computer е американска корпорация, водещ производител на портативни и настолни компютри, сървъри и мрежово оборудване. Седалището й се намира в Хюстън (Тексас).

    Основана е през 1982 година. Първият персонален компютър е произведен от фирмата през 1982 година. Фирмата полага немалко усилия за превръщането на персоналните компютри в универсален инструмент както за дома, така и за работата.

    Compaq — производител номер едно на настолни персонални компютри на базата на процесори Pentium. Компютрите Compaq Deskpro са едни от най-добрите в отрасъла по съотношение цена/производителност, притежават интелигентно управление, което пренася върху настолните персонални компютри технологиите за управление на сървъри. Това управление опростява работата с мрежовите персонални компютри, позволявайки на клиентите съществено да намалят общите експлоатационни разходи.

    В сферата на портативните компютри Compaq предлага решения за високомобилни професионалисти, за потребители, на които са необходими всички функционални възможности на настолния персонален компютър, и за потребители с ограничени финансови възможности.

    През 1996 година Compaq пуска ново семейство портативни персонални компютри Armada с вградени телекомуникационни функции, които превръщат тези компютри в пълноценни портативни информационни системи с такива възможности, като безкабелна връзка, видеоконференции и телефония.

    През 1993 година Compaq заема първо място в света по производство на ПК-сървъри и суперсървъри. През 1996 година компанията държи 41% от световния пазар на сървъри.

    С поглъщането през 1997 година на компаниите Networth и Thomas Conrad и образуването на новото подразделение Internetworking Products Group (IPG) Compaq излиза на пазара с редица продукти, предназначени за взаимодействие на компонентите на средата клиент/сървър, включително контролери, комутатори и модули. В рамките на свой договор с компания Cisco Compaq пуска първия маршрутизатор, способстващ да се намали цената на експлоатацията на мрежата, опростявайки нейната конфигурация, контрола на производителността и управлението в системите със среден размер.

    Compaq продава своите изделия в повече от 100 страни по света чрез 39 собствени дъщерни компании. Центрове за техническа поддръжка на Compaq са разположени в Хюстън, Мюнхен, Сингапур и др.

    Компанията продължава да работи и в областта на екологията, минимизирайки влиянието на своите изделия върху околната среда. В предприятията Compaq в Германия, Швейцария и Шотландия действат програми за връщане и преработка на бракувани и с изтекъл срок изделия.

    От 1991 година Compaq е оглавяван от Екард Пфайфър. През 1996 година нивото на продажби на корпорацията на световния пазар е 18 млрд. долара.