Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Password

    Код, използван, за да се добие достъп (login) до заключена система.

PCI

    (Peripheral Component Interface) - стандарт за свързване на допълнителни устройства към дънната платка на компютъра. На външен вид PCI разширителните слотове приличат на AGP, но работят на по-бавна честота от 33 MHz, което ги прави идеални за свързването на повечето по-бавни устройства в компютъра, като например звукови карти, модеми, мрежови карти и др. По-старите видеокарти също използваха PCI стандарта за свързване, но с нарастването на нуждите скорост от 33 MHz стана малка за модерните 3D ускорители, затова те използват основно AGP интерфейса, предлагащ няколкократно по-висока скорост на трансфер.

PDF (Portable Document Format)

    Файлов формат, създаден в Adobe Acrobat. Форматът запазва оригиналния вид на документите и прави възможно публикуваните в интернет страници да изглеждат по същия начин като хартиения си еквивалент.

Perl

    Perl е интерпретаторен език за програмиране. Разпространението му за създаване на HTML страници се дължи на работата на Perl с текст. Това е една от най - силните страни на този език. Той може да взаимодейства с WEB чрез CGI, което забавя до известна степен неговата работа. Това се преодолява благодарение на специално разработен модул, който позволява изпълнението на Perl код без CGI. Тъй като Perl е език за програмиране, чиято първоначална цел не е бил WEB, чрез него могат да се пишат мощни програми работещи без WEB сървър (Perl даже притежава възможност за писане на програми с графичен интерфейс). Освен това кода на Perl работи успешно(в повечето случаи) под множество операционни системи без да е нужно пренаписване.

Personal Firewall

    Личната защитна стена е програма която работи на автономен компютър и регулира входящия и изходящия трафик от и към локалната мрежа или Интернет. Задачата и е да блокира съмнителните опити за трансфер на информация в двете посоки.

Ping

    Програма, която изпраща информация, предизвикваща съответен отговор от търсената машина. По този начин може да се измери времето, за което се осъществява цикълът въпрос-отговор между двете машини

Pixel

    Буквално точка. Екрана на всеки монитор е съставен от определен брой точки, които могат да бъдат включвани и изключвани, когато е включена дадена точка тя има определени свойства, като цвят например. Когато тези точки променят свойствата си, се променя и изображението на екрана.

Plug-in

    Парче от софтуер което добавя качества на по големи парчета от софтуер. Честият пример за plug-ins за Netscape® browser и web сървъри. Adobe Photoshop® също използва plug-ins

PNG

    (Portable Network Graphics) e формат специално проектиран за работа в WEB. Съвременния PNG поддържа 24 битов цвят, което е повече от JPG(16 бита). Освен това неговата компресия е без загуби

PnP

   (Plug and Play) - Възможност разработена от Microsoft за автоматично разпознаване на ново устройство, когато то бъде включено в компютъра. Така не е нужно потребителят да указва на операционната система, че е добавено ново устройство. Появява се за първи път в Windows 95

POP

    (Point of Presence, also Post Office Protocol) Обикновено се тълкува по два начина: Point of Presence и Post Office Protocol. Point of Presence поначало значи град или място, където мрежата може да се свърже, често със dial up телефони линии.Така че, ако интернет компания каже, че скоро ще имат POP в Разград, това значи, че те скоро ще имат местен телефон в Разград и/или място където наетите линии могат да се свържат към тяхната мрежа. Другото значение, Post Office Protocol обяснява пътят по който софтуерът на клиент като Eudora взема пощата от пощенски сървър.Когато се сдобиете с парола от Internet Service Provider (ISP) почти винаги получавате и POP парола с него, и това е тази POP парола която ви разрешава да вземате пощата си.Друг протокол наречен IMAP замества POP за пощата ви.

Portal

   Обикновено се използва като термин от търговията за да опише уеб (Web) страница която е или е желана да бъде първото нещо което потребителят ще види когато използва страницата.Типично 'Portal' страниците имат каталог на страници, търсачки, или и двете.Portal страниците може да предлагат поща или други услуги които да привличат хората да използват страницата като главен портал към другите страници.

Posting

    Единично съобщение предадено в мрежата на комуникациите.

PPP

   (Point to Point Protocol) Най-използваният протокол за свръзка между домашни потребители и Интернет от домашни телефони. По известен е като протокол който позволява компютър да използва телефона линия и модем за да направи TCP/IP връзка и реално и наистина да влезе в Интернет.

Proxy Server

    Прокси сървърът стои между клиентът и реалният сървър до който клиентът се опитва да достигне. Понякога те са конфигурирани да използват Прокси сървъри, обикновено HTTP сървър. Клиентът прави всичките си заявки през прокси сървърът, който ги пропуска към реалният сървър и връща отговорът обратно до клиентът.Понякога прокси сървърът задържа тази информация и връща нея вместо да прави нови заявки. Прокси сървърите обикновено се установяват на Local Area Networks