Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Java

    Java е мрежови приятелски програмен език измислен от Sun Microsystems. Java е често използвана за построяването на големи, сложни системи, към които са свързани много различни компютри взаимодействащи един с друг по мрежата, например системи за обработка на транзакция. Много често Java се използва за създаването на програми, които могат благополучни да се изтеглят на вашият компютър по Интернет и да се пуснат веднага без страх от вируси или беди, които те могат да сторят на компютъра или файловете Ви. Използвайки малки Java програми (наречени "Applets"), уеб страниците могат да включват функции като анимации, пресмятане и други яки трикове.

JavaScript

    JavaScript е програмен език, който е най-вече използван при програмирането на уеб страници, обикновено за да се добавят някои характерни белези, които правят страницата по-въздействаща. Когато JavaScript-а е комбиниран с "Cascadin Style Sheets" (CCS) и по-нови версии на HTML (4.0. или по-нови) резултата често се нарива DHTML.

JPEG

    (Joint Photographic Experts Group) JPEG е най-често споменаваният файлов формат за картинки. JPEG формата е по-предпочитан от GIF формата за фотографски картинки, но не и за малки логота или малки творби на изкуството.

Jumper

    Метален превключвател, използван за затваряне на електрическа верига. Джъмперът може да бъде и къса жичка или покрито с пластмаса парченце метал, което се поставя на два пина на платката. В зависимост от това между коя точно двойка пинове позволява електрическа връзка, съответното устройство получава различна конфигурация. Например, така се определя дали един твърд диск да бъде главен или подчинен.