Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

OCR

    (Optical Character Recognition) - Софтуер позволяващ да се разпознава текст от сканирани изображения, като в последствие се извежда обикновен текст. Изходният текст може да се променя посредством обикновен текстов редактор

OpenGL

    (Open Graphics Language) — Стандартен език, използван в игри и моделиращ софтуер за комуникация с 3D хардуера на графичните карти. OpenGL не се използва за окончателното рен-дериране — то се прави само от софтуера.

Open Source Software

    Open Source Software е софтуер чиито основен програмен код е достъпен на потребителите, така че те могат да го четат, могат да го променят, и да създават нови версии на този софтуер обединявайки промените.Има много видове Open Source Software, главно различаващи се по лицензите, под които са правата им.

Overclock

    Процес на промяна на честотите на работа на системната шина, процесор, памет, видеокарта, подаваното напрежение, като по този начин се постига подобряване на скоростта и производителността на компютъра. Това може да бъде постигнато посредством промяната на джъмпери от дънната платка или подходящ софтуер, който дава възможност да бъдат променяни тези стойности

OS/2

    32-разрядна графична многозадачна операционна система на фирма IBM за IBM PC-съвместими компютри.

organizers (органайзери)

    интелектуална записна книжка, обединяваща ежедневник, телефонен справочник и всичко, което потребителят сам би поискал да запише на електронните «страници»