Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

SCSI

    (Small Computer Systems Interface) - Произнася се "скъзи" и представлява интерфейс посредством, който може да се свързват твърди дискове и други устройства. Той се явява като по-скъпа алтернатива на IDE интерфейса, но за сметка на това позволява по-големи скорости на трансфер и свързването на повече устройства.

SDSL

    (Symmetric Digital Subscriber Line) Версия на DSL където скоростта, с която изпращате и приемате информация е еднаква.

Search Engine

    Обикновено уеб-базирана система за търсене на информация която е достъпна в Интернет.Някои търсачки като автоматично търсят съдържанието в друго системи и изграждат база данни с резултатите.Други търсачки съдържат само материали ръчно одобрени за включване в базата данни, а трети комбинират предишните два примера.

Server

    Компютър, или пакет от софтуер, който провежда специфичен вид услуга на софтуерът на клиент пуснат от неговият компютър.Терминът може да се отнесе към индивидуално парче софтуер, като WWW сървър, или машина на която софтуерът е пуснат. Единичните сървъри могат (и често го правят) да имат няколко различни пакета софтуер пуснати на тях, това предлага много различни сървъри на клиентът на една мрежа.

SGRAM

    (Synchronous Graphics Random Access Memory) - Вид памет използван основно във видеокартите, заради по-добрата скорост от SDRAM, дължаща се на възможността за синхронизиране на работата с процесора.

Shareware

    софтуер, който е безплатен – или почти – за потребителите, които желаят да го пробват. През безплатния пробен период клиентът може изпробва и използва програмата. Ако желае да я ползва и след това, трябва да плати някаква – обикновено неголяма – такса. Това често изисква регистрация на програмата към компанията, която я е създала, в замяна на което потребителят получава техническа помощ и възможност да премине към по-високите версии на същия продукт, когато и ако те се появят на пазара

Shell

    Евтин вид интернет връзка. Шелът не ви свързва фактически в Интернет. Трябва да се вече в Интернет за да го използвате използвайки telnet, ssh и др.Когато се свържете към даденият компютър и влезете в него това е самият шел. От този шел, можете да пускате програми които са достъпни на самият компютър. Най-честата употреба на шелове е за пускането на ботове и интернет страници

SLIP

    (Serial Line Internet Protocol) Стандарт за използване на телефони линии (серийни линии) и модем за да свържете компютър към Интернет. SLIP замесва главно PPP.

SLOT

    Слотовете са конектори разположени на дънната платка, в които се “напъхват” разширителните карти- видео, мрежови и др. (ако не са вградени на дъното). Съществуват различни стандарти слотове, като според техния стандарт се определя какви карти могат да се монтират на тях. Например AGP е слот, в който може да се монтира единствено видео карта. Ако разполагате с видео карта предназначена за слот PCI, тя не може да се постави в AGP слот и обратното. Най-често срещаните стандарти слотове за разширителни карти в съвременните компютри са : PCI, AGP, ISA и слотовете за памет SDRAM, DDR, RAMBUS. Колкото повече на брой и по вид слотове имате на дънната си платка, толкова повече възможности ще имате за добавяне на разширителни карти. Например, ако имате дъно от тип MICRO ATX с два PCI слота и си закупите мрежова карта и модем, след време няма да можете да си добавите TV TUNNER например. Просто няма да имате свободен слот за да го “напъхате”.

SMDS

    (Switched Multimegabit Data Service) Стандарт за много бърз трансфер на данни.

SMTP

    (Simple Mail Transfer Protocol) Главният протокол използван да изпраща електронна поща от сървър към клиент в Интернет. SMTP е обяснен от RFC 821 и модифициран от някои по-нови RFC-та.

SNMP

    (Simple Network Management Protocol) Стандарт за комуникация със средства свързани с TCP/IP мрежа.Примери на тези средства включват routers, hubs, и switches.

sound card

    Този компонент осигурява на компютъра възможността да възпроизвежда и записва звук. За целта разбира се трябва да имате слушалки или тонколони (за възпроизвеждане) и микрофон (за запис).

Spam

    нежелана поща, разпращана масово на много хора наведнъж. Обикновено реклама на някакъв продукт или услуга. Общоприетото мнение е, че наименованието спам идва от известен скеч на Monthy Python

Spyware

    Така се нарича софтуер, който събира информация за потребителя, обикновено без негово знание и посредством интернет връзка я изпраща на създателя на програмата. Тези програми обикновено се инсталират заедно с друга freeware или shareware програма. В информацията, която се събира обикновено се включва: кои сайтове посещава дадения потребител, пароли които използва, понякога дори информацията, която се въвежда от клавиатурата и т.н.

SQL

    (Structured Query Language) Специален език за изпращане на заявки към база данни.

SSL

    (Secure Socket Layer) Протокол създаден от Netscape Communications за да разрешава криптираните, удостоверените връзки през Интернет.

Swap file

    Скрит файл, намиращ се в главната директория на хард-диска. Обикновено е доста голям, защото се използва от Windows операционните системи за записване на информация, когато се запълни паметта на компютъра. Или с други думи това е виртуалната памет използвана от Windows.

sсhedulers

    (програми за планиране) - интелектуална записна книжка, обединяваща ежедневник, телефонен справочник и всичко, което потребителят сам би поискал да запише на електронните «страници»

seek time

    времето, необходимо на четящо-записващите глави на хард-диска да се преместят от една на друга позиция върху плочата (измерва се в милисекунди - ms)

SMART (Self Monitoring And Reporting Technology)

    система за автоматична диагностика на диска, която предупреждава за наличието на проблеми преди да сте загубили данни