Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FAQ

    (Frequently Asked Questions) FAQs са документи, които съдържат списък с най-често задаваните въпроси и техните отговори. Има стотици FAQs на теми като 'Как да се отнасям към домашният си любимец' до криптография.FAQs обикновено са написани от хора, на които им е писнало да отговарят на един и същ въпрос по сто пъти.

FDDI

    (Fiber Distributed Data Interface) Стандарт за предаване на данни по оптичен кабел с около 10,000,000 бита в секунда (10 пъти по-бързо от 10 мегабитовите Ethernet връзки, и два пъти по-бързо от T-3).

FDD

    или просто флопи. На английски е FDD (Floppy Disk Drive). Не е задължително, но е много полезно и почти всички компютри го имат. Служи за четене на дискети. Дискетите са преносими носители на данни. Винаги е много по-бавно от който и да е твърд диск.

Firewall

    "Огнена стена". Това е компютър (хардуерен firewall) или програма (софтуерен firewall), който служи за защита на дадена мрежа или само един компютър - т.е. да се предпазва от проникване в мрежата на външни лица.

Flag

    Флаг в програмирането се нарича добавен от програмиста логически (даващ резултат от 0 или 1, т.е. "не" или "да") индикатор в програмата. При комуникациите пък флагът се ползва за означаване на част от дадено съобщение като код

Flash

    Програмен език който се използва за създаване на WEB- анимации и динамични приложения

Flash memory

    Специален тип EEPROM памет която може да бъде изтривана и препрограмирана многократно. BIOS- а на някои компютри е съхранен на Flash чип-памет така, че това леко може да е актуализиран ако е необходимо

FPS

    Има две значения: в 3D игрите — „от първо лице" (first person shooter); в анимацията — кадри в секунда (frames per second).

Frame Buffer

    Количеството от паметта на видеокартата, което е отделено за кадрите, показвани на екрана в момента. По-големият буфер позволява изобразяването на повече цветове при по-високи разделителни способности

FTP

    (File Transfer Protocol) Доста често срещан метод за предаване на данни по Интернет. FTP е своеобразен начин да се включиш към друг Интернет сайт, за да му пратиш или за да приемеш различни файлове. Има много Интернет сайтове, които са направили достъпни до всеки голям брой материали, които могат да бъдат взети чрез FTP, като се включите към машината с потребителско име "anonymous", от тук следва тези сайтове да се казват "anonymous ftp servers". FTP е измислен доста преди "World Wide Web" и първоначално е използван за предаването само на текстови документи.