Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Wallpaper

    Изображение, което се поставя върху работната площ на екрана (Desktop), използва се за разнообразяване на екрана от стандартния зелен, син или друг цвят. Повечето операционни системи с графична работна среда, като Windows например, подържат възможността за поставяне на wallpaper. Най-често за фон се поставят снимки, рисунки или някакъв мотив

WAN

    (Wide Area Network) Всеки интернет или мрежа която покрива област по-голяма от една сграда или терен.

Warez

    Така се нарича съдържание в мрежата - софтуер, информация, видео, аудио и т.н.. което се разпространява нелегално, в нарушение на авторските и права. В случаите на софтуерен продукт - кракерите са успели да преодолеят защитите и да превърнат демо версията в напълно функционална.

Web Browser

    Така обикновено се нарича програмата с която разглеждате страници в интернет, доста често се ползва и названието Internet Browser или само Browser. За най-популярен и използван браузър в момента се счита Internet Explorer

Webmaster

    Така обикновено се нарича човека, отговорен за поддръжката и развитието на една или повече страници в интернет. Понякога се ползва и webmistress за webmaster от женски пол.

Web Server

    Cървър, отговарящ за обработката на потребителските заявки към уеб-сайта и за изпълняване на скриптове като CGI, JSP, ASP и PHP, служещи за организацията на потребителските обръщения към бази данни.

WHOIS

    Интернет програма която допуска потребителите да проверяват базата данни за хора и други Интернет наименувания, такива като страници, мрежи, и хостове.

WYSIWYG

    (What You See Is What You Get) - Този термин означава, че това което виждате на екрана в момента е точно начина, по който ще изглежда този документ отпечатан на принтера. Това означава същите шрифтове, със същите цветове и графика.

Worm

    Разновидност на вируса, които освен разрушителната си дейност се саморазпраща до всички e-mail адреси които намери в адресната книга на заразения компютър..

WWW

    (World Wide Web) Често използван (неправилно) когато се отнася към 'Интернет',WWW има две главни значения - Първото, неточно използвано: всички обстоятелства от ресурсите които могат да бъдат достигнати използвайки Gopher, FTP, HTTP,telnet, USENET, WAIS и някои други инструменти. Второто, всеобхватни hypertext сървъри (HTTP сървъри), които са сървърите, допускащи текст, графики, звукови файлове и други да бъдат сливани заедно.