Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Червеи

    Технически погледнато червеят или worm-ът е вирус, който не причинява някаква директна вреда на компютъра, който е заразен. Всъщност, червеите могат да причинят големи проблеми просто чрез разпространяването от един компютър към други и могат да “задръстят” една компютърна мрежа много бързо. За съжаление, няма общоприета дефиниция на това понятие. В момента същестуват две основни характеристики и те са, че червеят причинява вреда на заразената система и че червеите и вирусите се различават по начина, по който се разпространяват – червеят е самостоятелна програма, докато вирусът е прикачен към друга програма.

    Червеят е компютърна програма, която притежава способността да се самокопира от машина на машина. Често червеите се движат и заразяват другите машини посредством компютърните мрежи. Чрез мрежа, червеят може да се разпространи изключително бързо. Например, Code Red Worm достигна 250 хиляди копия за около 9 часа на 19 юли, 2001 г.

    Червеят често използва дадена дупка в сигурността на даден вид софтуер или самата операционна система. Например, Slammer(който предизвика хаос през януари, 2003 г.) използва дупка в SQL сървъра на Microsoft.