Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Maillist

    (или Mailing List) Система (обикновено автоматизирана), която позволява на хората на пращат писма към един адрес, от където техните съобщения биват копирани и изпратени на другите, които са се записали в "maillist"-а. По този начин хората, които имат много различни e-mail адреса могат да участват заедно в дискусиите.

Megabyte

    Един милион байта. Всъщност, технически това са 1024 килобайта.

MIME

    (Multipurpose Internet Mail Extensions) Стандарт за дефиниране, кои типове файлове могат да бъдат прикачени към email писмо. MIME стандарта се използва в много ситуации, където една компютърна програма трябва да комуникира с друга програма, за да се разберат какъв вид файл се праща. Например, HTML файла има MIME тип text/html, JPEG файловете имат image/jpeg и т.н

Mirror

    Да направиш "mirror" означава да направиш точно копие на нещо. Навярно най-честото използване на този термин в Интернет се свързва с "mirror сайтовете", които са уеб сайтове, или FTP сайтове, които съдържат копия на материали произлизащи от друго място, обикновено заради по-разпространения достъп до тези ресурси. Например един сайт може да създаде библиотека за софтуер, а други 5 сайта да поддържат "mirror" на тази библиотека.

Modem

    (MOdulator, DEModulator) Устройство, което свързва компютъра Ви към телефонната линия. Телефон за компютъра. Модемът позволява на компютъра да "говори" с друг компютър през телефонната система. Модемът прави това за компютъра, което телефона прави за човека.

Morphing

    Техника за анимация, при която се постига постепенно преминаване от едно изображение към друго. Вероятно сте виждали в някои филми как един обект се трансформира в друг, точно за това служи тази техника, естествено не се използва само във филмите.

MotherBoard

    за по-кратко често се нарича дъно, също и системна платка. Това е основната платка, върху която се монтират повечето от останалите елементи.

MS DOS

    една от най-популярните в света операционни системи за IBM PC-съвместими персонални компютри, разработена от фирма Microsoft. Тя се появява през 1981 година заедно с компютрите IBM PC.

MTBF (Mean Time Before Failure)

    времето на работа на диска (в часове), след което може да очаквате диска да се развали.