Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
 
 
 

Речник

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

LAN

    (Local Area Network) Компютърна мрежа ограничена до непосредствено пространство, обикновено една и съща постройка или под на постройка.

LAN Card

    Мрежова карта, която позволява свързването на 2 или повече компютъра в мрежа. По този начин може да се осъществява трансфер на информация между тях. Съществуват няколко основни вида мрежови карти в зависимост от скоростта им 10 Mbps, 100 Mbps, а напоследък се появи и 1 Gbps. Съществуват мрежови карти, ползващи UTP кабели, оптични кабели или безжични мрежови карти ползващи радиовълни

Lamer

    Така кракерите наричат начинаещите потребители на Интернет, зависими изцяло от графичния интерфейс на програмите и услугите. Любопитното е, че поне 90% от употребяващите тази дума не осъзнават, че и те самите са ламери. Всъщност огромната част от кракерите (особено тези в пубертета) използват готови написани вируси, троянски коне и друг софтуер, за да предизвикат атаки, чиито принципи не разбират напълно или изобщо.

Linux

    Широко използвана с отворен код като Unix операционна система. Linux бе първо пуснат от своя създател Linus Torvalds през 1991. Има версии на Linux почти за всеки тип компютърен хардуер от десктоп машини до IBM. Вътрешните програми, които работят на Linux са с отворен код и всеки може да ги промени и проучи стига техните промени да са на разположение публично. Това е довело до работата на стотици хора върху различни версии на Linux и върху различни аспекти на системата и адаптацията й за работа в различни среди от сървъри до TV-записващи кутии.

Login

    Съществително или глагол. Съществително: Акаунтското име на потребителя използвано от него за да получи достъп до дадена компютърна система. Не е тайна (паролата е точно обратното). Глагол: самото действие, с което се свързваме към дадената компютърна система като си даваме "username"-а и "password"-а.

latency

    Плочите на твърдите дискове се въртят с голяма скорост и тя не е синхронизирана с преместването на главата. Ако главата трябва да започне четене или писане от дадена точка на плочата, то тя се премества докато достигне окръжността, на която лежи точката и после изчаква въртенето на плочата да докара точката под нея. Това време се нарича latency и се определя от скоростта на въртене на плочата – колкото по-бързо е въртенето толкова е по-малко времето;