Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

OS/2

    OS/2 е 32-разрядна графична многозадачна операционна система на фирма IBM за IBM PC-съвместими компютри. OS/2 първоначално е създадена от фирмите IBM и Microsoft за пълноценно използване от приложенията на възможностите на съвременните микропроцесори: цялата адресируема памет, защитен режим и многозадачност.

    OS/2 използва виртуална памет, обемът на която динамично се мени. Приложенията работят в среда на OS/2 в режим на многозадачност с разделение на времето, като системата дели ресурсите на процесора между изпълняващите се програми. Възможна е работа на многопоточни приложения за OS/2, стартиращи няколко процеса едновременно.

    Файловата система (High Performance File System, HPFS) на OS/2 притежава по-висока производителност, отколкото файловата система FAT на MS DOS, по-добре е защитена от сривове и поддържа дълги (до 256 символа) имена на файлове.

    Workplace Shell е 32—разрядна графична обвивка на системата OS/2, основана на обектно-ориентираният модел (System Object Model, SOM).

    OS/2 работи на компютри с микропроцесор не по-слаб от 80386 и обем на оперативната памет не по-млък от 4 Мбайт. Най-широко се използват версиите OS/2 Warp 3 и OS/2 Warp Connect 3 (разширена версия с мрежови възможности).