Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

php

    PHP е широко използван език с отворен код за server-side приложения и развиване на динамично уеб съдържание, а в последно време се използва и за създаване на друг софтуер. Името е рекурсивен акроним от “PHP: Hypertext Preprocessor”. Известен пример за PHP приложение е phpBB форума. PHP моделът може да бъде срещан като алтернатива на Microsoft-ските ASP.NET, C# и VB.NET системи, ColdFusion на Macromedia, JSP/Java системата на Sun Microsystems и CGI/Perl системата. Лесния начин на употреба на PHP и приликата му с най-използваните езици за структурно програмиране, като C и Perl позволява на най-опитните програмисти да започнат да развиват сложни приложения без да се налага да учат езика от начало. Езикът също така дава на най-опитните developer-и възможността да се включат в дейността на уеб приложенията с динамично съдържание, без да се налага да учат още един списък с функции и команди. Една от най-атрактивните страни на PHP е, че той е нещо повече от език за скриптове. Поради своя модуларен дизайн, PHP може да се използва за създаване на GUI приложения(използвайки PHP-GTK) и може да бъде използван от командния ред точно като Perl или Python.

    PHP позволява взаимодействие с голям брой релационни системи от бази от данни, като MySQL, Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server, PostgreSQL и SQLite, като в същото време притежава прост синтаксис. PHP е адаптиран към основните операционни системи, като UNIX, Linux, Windows и Mac OS X и може да взаимодейства с много уеб сървъри. LAMP архитектурата или Linux, Apache, MySQL, PHP е станала много популярна в уеб индустрията, като начин на изграждане на евтини, стабилни и сигурни уеб приложения. PHP е резултат от колективните усилия на много хора. От версия 4 PHP се поддържа от Zend енджина.

    PHP е първоначално създаден като малък комплект от Perl скриптове, последван от пренаписан комплект от CGI двоични кодове, написани на C от Расмус Лердорф през 1994, за да направи своето резюме и да събере информация от сорта на колко души са го посетили. Други първоначално използват “Personal Home Page Tools” през 1995 г., когато Лердорф го комбинира със своя собствен Form интерпретатор, за да създаде PHP/FI. Зев Зураски и Анди Гутманс, двама израелски developer-и от Тачион-Израелския Институт по Технология(Technion-Israel Institute of Technology), пренаписват синтаксиса през 1997 и формират основата на PHP 3. Те също променят името на езика с неговата настояща рекурсивна форма. След известно време екипът официално издава PHP/FI 2 през ноември 1997 г. Публичното тестване на PHP 3 започва незабавно и официалното пускане в действие става през юни, 1998 г. Зураски и Гутманс започват да пренаписват ядрото на PHP наново, като създават Zend енджина през 1999 г. Те също така създават Zend Technologies в Рамат Ган, Израел, фирма, която е отговорна за развитието на PHP в момента. През май, 2000 г. PHP 4, поддържан от Zend Engine 1.0 е пуснат в действие. На 13 юли, 2004, PHP 5 също е пуснат, като той е поддържан от Zend Engine II.