Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


 Стивън Джобс (Jobs Steven)

    Стивън Джобс (Jobs Steven) (р. 1955, Маунтин-Вю, Калифорния) е американски предприемач в областта на компютрите, съосновател на фирма Apple и неин временен председател и главен изпълнителен директор, съучредител на компанията NeXT Software, председател и главен изпълнителен директор на компанията Pixar Animation Studios.

    Стивън Джобс отрано проявява интерес към компютрите. Още като ученик в училището в Лос-Алтос (Калифорния), той посещава лекции, организирани от компанията Хюлет-Пакард в Пало-Алто. Така той бързо привлича вниманието на президента на компанията и е поканен на работа по време на лятната ваканция. По същото време е и неговото запознанство със Стив Возняк, положила началото на многолетна плодотворна дружба. През 1972 година Джобс, завършвайки училище, постъпва в Рид-колидж, който обаче напуска веднага след първия семестър. През 1974 год. Джобс е приет в компанията Атари в качеството на разработчик на видеоигри, но след няколко месеца напуска и тази компания, заминавайки в Индия в търсене на духовно просвещение.

    След повторното си завръщане в Калифорния, Джобс открива, че Стив Возняк, който продължавал да работи в Хюлет-Пакард, заедно с група млади ентусиасти –специалисти по електроника, с интерес посещава местния компютърен клуб Homebrew. Джобс по същото време се интересувал от маркетинг, и той уговорил Возняк да работят заедно. В гараж, принадлежащ на родителите на Джобс, те разработили и построили компютърна платформа, прототип на компютъра Apple I. Когато местен търговец на електронно оборудване им поръчал 25 такива устройства, Возняк решил да напусне своята работа, за да стане вицепрезидент на новата фирма.

    На 1 април 1976 година Джобс и Возняк основали компанията Apple Computer, която е регистрирана през 1977 година. Ролите на съдружниците били разпределени по следния начин: талантливия инженер и изобретател Стив Возняк се заел с разработката на новия компютър, а Джобс търсел клиенти, подбирал сътрудниците и необходимите компоненти. Условие за успеха на компанията, не разполагаща с много пари, според Джобс било привличането на талантливи хора и дългосрочни кредити.

    Първият продукт на новата компания става компютърът Apple I, който струвал 666,66 долара. Отличаващ се с простота и компактност, той привлича вниманието на любителите и ентусиастите. Отначало били продадени 600 такива машини. Но истинския успех идва с появата на Apple II, предназначен за по-широк кръг потребители. Успехът на Apple II се оказал феноменален. Той донесъл на компанията огромни печалби. Apple започва да се разраства и през 1980 година става акционерно дружество.

    Наистина, следващите модели на Apple били по-неуспешни. През януари 1983 година компанията представя модела Lisa, предназначен за бизнес - потребители. Той имал един нов компонент — мишка, с помощта на която можел да се управлява курсора, да се избира команда от екрана. Обаче Lisa, цената на който била 10 хиляди долара, се оказал недостъпен за обикновения потребител. По същото време Джобс лично поканил президента и изпълнителен директор на компанията PepsiCo - Джон Скали да оглави Apple, а сам пристъпил към разработката на умалена версия на Lisa, която трябвало да се превърне в масов компютър.

    Лекият и удобен за потребителите персонален компютър Macintosh с графичен интерфейс и мишка бил представен от фирмата през 1984 година. Той обаче не се оказал много успешен. В компанията, която в началото на 1980-те произвеждала и продавала персонални компютри, принтери и софтуер по целия свят, започнали раздори. Бившите партньори Джобс и Скали станали врагове. През 1985 година вътрешните проблеми довели до реорганизация на фирмата и оставката на Джобс. През 1986 година Скали става изпълнителен директор на компанията.

    Заедно с пет бивши сътрудника на фирмата Джобс основава новата компания NeXT Software. Финансова подкрепа й оказват Рос Перо, компанията Canon, Станфордския университет и университета Карнеги-Мелон.

    По същото време Apple преживявала трудни времена, опитвайки се да спре падането на продажбите. Компанията се нуждаела от нова стратегия и в качеството на свежа кръв в края на 1996 година решава да закупи компанията NeXT за 400 млн. долара. Джобс отново се върнал в създадената от него компания, заемайки длъжността временен управляващ, и активно включвайки се в процеса на оздравяване на компанията. Той взема решение да преустанови производството на редица продукти. Под влиянието на Джобс, Apple се отказва от услугите на всички партньори в областта на търговията с компютри в полза на един — CompUSA, който днес успешно търгува с мак-ове.

    За възраждането на Apple допринася и сътрудничеството с Microsoft: през 1997 година Бил Гейтс решава да подкрепи компанията и влаха в Apple 150 млн. долара. Apple отново започва своя възход. Популярния пакет офисни приложения Microsoft Office 98 за платформа Macintosh се появява на пазара даже няколко месеца по-рано от аналогичната версия за Windows.

    Счита се, че човек рядко получава повече от един шанс да достигне звезден успех е в бизнеса. Но Стив Джобс нееднократно нарушава това правило. Имайки желание да се занимава с компютърна анимация, той придобива отделението за компютърна графика на студията Лукасфилм — Pixar Animation Studios. Първият в историята изцяло компютърен мултфилм на тази студия Toy Story бива удостоен с Оскар.

    Състоянието на Джобс надвишава 500 милиона долара.