Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Линус Торвалдс (Linus Torvalds)

    През 1991 г. финландският студент по компютърни науки Линус Торвалдс (Linus Torvalds) започва да разработва своя операционна система, подобна на Unix. В зората на интернет Линус публикува в мрежата не само изпълнимите бинарни файлове, които са на машинен език, но и съпътстващия ги изходен програмен текст. Неочаквано хиляди доброволци от целия свят се включват в доразвиването на творбата му, при това съвсем безвъзмездно, водени не от комерсиални интереси, а само от удоволствието да програмират и да разрешават заедно предизвикателствата. Единственото условие било работата върху изходния програмен текст да не бъде присвоявана от никого, а да остане обществена собственост. Правната основа на това условие е записана в Обществения лиценз на GNU (GNU - General Public License), под която се разпространява изходният програмен текст на Linux и на по-голямата част от софтуера, написан за него.

    Не след дълго тези, които избират Linux за нуждите си, изхождат от няколко предпоставки: 1) ниска или почти никаква цена, 2) стабилност, 3) сигурност и 4) производителност, и не на последно място - 5) висококачествена мрежова съвместимост, която помага на Linux да превземе глобалната мрежа и да спечели лидерството си на сървърния пазар. Не само цената се оказва добра предпоставка за използването на Linux. Фактът, че софтуерът се разпространява с изходния си програмен текст, който свободно може да се променя според нуждите на потребителя, също изиграва решаваща роля.

    Подтиквани от интереса на клиентите си, немалко хардуерни производители от ранга на Siemens, IBM и Compaq започнаха активно да поддържат Linux.

    Постепенно, наред със свободния софтуер, се появиха и комерсиални приложения за Linux, които придадоха допълнителна функционалност на новата ОС. Достатъчно е да споменем лидерите сред базите-данни като Oracle, Informix и Sybase, а системата SAPdb на SAP дори се разпространява под свободен лиценз. На професионалния фронт Linux се превръща в стандарт.