Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Светлинна писалка (Light Pen)


    Светлинната писалка(Light Pen) е устройство, подобно на touch screen, но е улеснено от използването на специална светлинно-чувствителна писалка вместо от пръст. Предимството на използването на писалка е, че тя е по-прецизно входно устройство от touch screen-а, освен това светлинната писалка няма нужда от специален монитор, а може да работи с всеки CRT-базиран монитор. Както и да е, светлинните писалки не могат да работят с LCD монитори, проектори и т.н.

    Светлинната писалка е доста проста за използване, но е доста по-различна от видео хардуера, който ръководи дисплея. Това е една от причините за излизането и от употреба – тя може да изисква специален порт за всяка различна видео карта, докато мишката може да бъде използвана единствено в софтуера. Като добавка, ергономическите фактори са в полза на мишката – може да се окаже изморително да се използва светлинна писалка за по-дълги периоди от време. Тя работи чрез усет за внезапната смяна в яркостта на точка от екрана, където т.н. electron gun, refresh-ва тази точка. Чрез отбелязване къде точно сканирането е достигнало до този момент се установява позицията X, Y на писалката. Позицията на писалката се обновява при всяко refresh-ване на екрана. Светлинните писалки действат най-добре при сравнително бавно-refresh-ващи дисплеи на ниска резолюция, като телевизионния екран.

    Светлинната писалка става много известна през ранните 1980 години на миналия век. Тя става забележителна заради използването и в FairLight CMI и BBC Micro. Въпреки това използването и доста е намаляло поради алтернативата й в Windows интерфейса, мишката, и промените в технологията на правене на мониторите. Трябва да се отбележи, че първата светлинна писалка е използвана около 1957 г. на компютъра Lincoln TX-0 в MIT Lincoln лабораторията.