Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Сензитивен екран (Touch Screen)


    Тъч-скрийна или Touch Screen е входно устройство, което позволява на потребителя да взаимодейства с компютъра чрез докосване на компютърния екран. Често това става чрез използване на лъчи от инфрачервена светлина, които са прожектирани през повърхността на екрана. Прекъсването на тези лъчи генерира електронен сигнал, идентифициращ местонахождението на екрана. Софтуера интерпретира сигнала и извършва изискваната операция. HP-150 е един от най-ранно комерсиализираните тъч-скрийн компютри. Той всъщност няма тъч-скрийн погледнато сериозно, а 9-инчов Sony CRT, заобиколен от инфрачервени предаватели и приемници, които засичат позицията на всеки непрозрачен обект на екрана. В момента най-големия производител на тъч-скрийнове е Elo TouchSystems.

    През 1971 г., първият “тъч-сензор” е измислен от д-р Сам Хърст(основателя на Elographics), докато той е бил учител в Университета в Кентъки. Този сензор, наречен Elograph е патентован в Университета на фондацията за проучвания на Кентъки. Елографът не е бил прозрачен, както модерните тъч-скрийнове, въпреки това, той е бил забележително явление в историята на тъч-скрийн технологията.

    През 1974 г., първият истински тъч-скрийн, използващ прозрачна повърхност се появява на голямата компютърна сцена. Той е бил създаден отново от Сам Хърст и Elographics. През 1977 г., Elographics развиват и патентоват 5-жичната резисторна технология, най-популярната технология, която се използва в днешно време.