Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


История на вирусите

    Традиционните компютърни вируси за пръв път се появяват през 80-те години на миналия век и се появяват поради редица фактори. Първият от тези фактори е разпространението на персоналните компютри(PC). Преди 1980 г. домашните компютри са много рядко явление и са собственост на „експерти”. През 80-те години истинските компютри започват да се разпространяват в офисите и домовете, заради популярността на IBM PC(появил се през 1982 г.) и Apple Macintosh(1984 г.). През късните 80-те компютрите са разпространени във личния бизнес, в дома и в учението.

    Вторият фактор е използването на бюлетинните сървъри. Хората могли да достигнат до даден бюлетинен сървър чрез модем и могат да изтеглят програми от всички типове. Игрите и програмите за текстообработка стават изключително популярни. Бюлетинните сървъри довеждат до предшественика на вируситетроянския кон.

    Третият фактор, който спомага за създаването на вирусите е дискетата. През 1980 г. програмите били малки и операционните системи могли да се побират на дискета. Много от компютрите тогава нямат хард-дискове, тъй че за стартирането на операционната система се изисквала дискета.

    Вирусите се възползвали от тези три фактора, за да се превърнат в първите самовъзпроизвеждащи се програми.