Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Алан Кей (Alan Kay)


    Алан Кей е американски инженер по електроника. Той е разработил основните принципи при създаването на персоналния компютър.

    След службата си в армията постъпва в Колорадския университет, след което през 1966 година започва аспирантура в университета е щата Юта, където работи под ръководството на пионера на компютърната графика Дейвид Евънс. За своята дисертация Кей започва да разработва програмно осигуряване за компютъра Flex, разработен в лабораториите. Макар че Flex не бил пуснат в масово производство, той по същество се явява прототип на персоналния компютър.

    През 1969 година Кей защитава докторска дисертация, в която разработва принципите за създаването на персоналния компютър. Този компютър трябвало да бъде едновременно и мощен, и прост за управление. След защитата на дисертацията си Кей постъпва в лабораторията по изкуствен интелект на Станфордския университет, а през 1971 година преминава в изследователския център на фирма Xerox в Пало-Алто (PARC - Palo Alto Research Center), където продължава теоретическата разработка на прототипа на персонален компютър, наречен от него Dynabook. Този компютър, имащ портативен размер, трябвало да притежава възможности за обработка на текстове и графична информация, а също да служи като средство за връзка с отдалечени бази от данни. Освен това, този компютър трябвало да бъде сравнително евтин и достъпен за широк кръг потребители.

    Един от основните принципи за управление на новия компютър трябвало да бъде не въвеждането на команди от клавиатурата, а изборът им с помощта на мишка от предлагано меню.

    През 1971 година се появяват микропроцесорите и проектът на Кей успява частично да се реализира в компютъра Alto, представен от компанията Xerox през 1973 година. За Alto Кей разработил визуално ориентиран език за програмиране Smalltalk, в който заложил основите на графичния принцип на организация на програмите и файловете, позволяващ едновременно да се извеждат на екрана няколко програми във вид на "прозорци". Макар че Alto не бил пуснат за масово производство, той с основание се счита за първия персонален компютър, появил се две години по-рано от Altair. Впоследствие на база принципите на Alto компания Apple създава компютъра Lisa.