Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Лари Елисън (Larry Ellison)


    Основател, собственик и генерален директор на Oracle - Лари Елисън (60 г.) е може би "най-странната птица" в десетката на най-богатите американци. Заради ексцентричното си поведение си е спечелил репутацията на "лошо момче". В Америка го наричат "вторият програмен милионер", сравнявайки го с основателя на Microsoft Бил Гейтс. Несменяемият шеф на втората в света по производство на програмно осигуряване компания се прослави не само с успехите си в бизнеса и баснословни печалби, но и с авантюристичните си наклонности.

    Поредният спад в IT-сектора "изяде" за година още $4,3 млрд. от неговото състояние, което сега се оценява на $13,7 млрд., а в пика на технологичния бум през 2000 г. бе $58 млрд. През септември Лари Елисън спечели подкрепата на Федералния съд да купи за $7,7 млрд. компанията PeopleSoft. Тя е основана от Дейвид Дюфиълд, който е на 260-о място в Топ 400 на "Форбс" със състояние $1,1 млрд. Ако задържи потребителите на PeopleSoft, Елисън ще си изпълни плана за увеличаване на продажбите и така Oracle ще станат втори в света по доставка на бизнес софтуер, като добави още $1 млрд. към годишните си приходи. Но сделката тепърва трябва да се финализира.

    Елисън има славата на светски лъв и плейбой, но и на железен бизнесмен. Той фанатично е увлечен по яхтите и има два скъпи плаващи двореца, за които е броил десетки милиони. Той притежава и управлява реактивен самолет. Опитите му да купи руски изтребител МиГ удариха на камък, тъй като митническите власти не му позволиха. Друга негова страст е архитектурата. В Япония нае майстори да му направят на ръка фантастична къща, която след това да бъде разглобена и събрана отново в имението му в Калифорния.

    Лари се слави и като най-известния плейбой в Силиконовата долина. След три развода той се ожени отново на 18 декември 2003 г. за 34-годишната писателка Мелани Крафт. Фотограф на скромната церемония бе Стив Джобс, съоснователят на Apple, където Елисън е член на борда на директорите. От предишни бракове има две деца - дъщеря Мегън и син Дейвид.

    Лари работи много - поне 50 часа седмично. Той с мисионерско усърдие лично контролира и ръководи всички проекти на Oracle, като напоследък оставя техническите подробности на други и се концентрира върху стратегията и визията за развитие на Oracle.

    За разлика от други милиардери от IT-бранша, които разнообразиха инвестициите си, Елисън продължава да инвестира основно в него, като лъвският пай се пада на компанията му. Oracle е основната програма в света за управление на бази с данни и има над 150 хил. клиенти в над 145 страни. Лари се ориентира към използване на операционната система с отворен код Linux и активно се включва в конкуренцията срещу Microsoft на Бил Гейтс, към когото не крие неприязънта си.