Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Трекпоинт (Trackpoint)


    Трекпойнтът(trackpoint) е изобретен от IBM, които са направили името запазена марка и са патентовали технологията. Трекпойнт системата е развита от Тед Селкър и Джозеф Ратлидж от Томас Д. Уотсън центъра за изследвания на IBM и за пръв път е използвана в ноутбуци на IBM. По принцип, насочващия стик е миниатурен джойстик, който е закрепен между G и H клавишите на обикновената клавиатура. Насочващия стик е издаден само два милиметра над нормалната повърхност за писане. Неговата позиция позволява да се действа с показалеца, докато осталаните от пръстите остават на местата си в редицата от клавиши. Понеже при нормалната десетопръстна система пръстите не би трябвало да пресичат G/H границата, трекпойнтът не се намесва в нормалното писане. Селекционната функция, отговаряща на функцията при бутоните на мишката е възложена на бутони, разположени в долната част на клавиатурата, близо до клавиша за интервал(Space).

    Nub, горната част на стика, може да се маха. Тя е механично свързана с чифт солидни сензори за натиск, монтирани под прав ъгъл. Когато се натисне едната страна на трекбола, той усеща натиска, който потребителя прилага въпреки, че nub-а не мърда. Трекбол електрониката и софтуера превръщат информацията по натиска в знак за познато движение. Колкото по-силно се натиска, толкова по-голям е сигнала, който произвеждат сензорите за натиск и толкова по-бързо те казват на компютъра да задвижи курсора. Чифтът сензори предоставят две оси на контрол, отговарящи на движението на мишката по нейните оси X и Y.

    Трекпойнт системата има известни предимства заедно със своето удобно разположение за хората работещи с десетопръстната система на писане. Нейният недостатък е, че много хора намират начина на използване за неестествен и имат нужда от известно време и опит, за да се приспособят към нея.