Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Джойстик (Joystick)


    Джойстикът е едно от най-популярните входни устройства, използвани от геймърите и при симулаторите. Спомага за формирането на по-истинско преживяване при симулаторите със самолети и при навигацията на програмите. Има няколко различни типа джойстици, които са били произвеждани и отхвърляни през историята на джойстика.

    Първият тип са дигиталните, които произлизат от конзолите на Атари, като се състоят от 5 бутона с различни функции – надолу, надясно, наляво, нагоре и бутон за стрелба. Конекторът на тези джойстици имал 9 pin D Shell конектора, които помагали на джойстика да разпознава входно-изходната информация по посоката на която е задвижен. В началото дигиталния джойстик е най-използван в домовете и скоро става стандартният вид джойстици, произвеждани от производителите. Поради това, че частите на джойстика били стандартни и били направени по-евтино, те често се счупвали, защото електрическите ключове и механичните елементи на джойстика не били трайни, по-специално при игра на аркадни игри. След време се добавят нови бутони, чрез използване на допълнителни пинове, които не са били използвани до тогава в джойстик. Дигиталните джойстици били засичани от компютъра след като били свързвани към дигитален входен порт(букса), която после се свързвала към паметта на процесора или I/O мястото.

    Вторият вид джойстици са PC аналоговите. За първо те са представени от компанията IBM, като екземпляра е съдържал 2 бутона и аналогов стик. По време на развитието на джойстиците, много производители изобретяват компонентите за оста X и оста Y. Тази сложна система кара потребителите да настойват джойстика преди да го използват.

    Откакто IBM създават първия компютърен джойстик, много производители на игри и на симулатори се заинтересоват функциите и качествата, които това устройство може да даде на техните продукти. Поради вече придобитата слава по онова време на IBM като “надеждна” и “стабилна” компания, много такива започват да продават продуктите си в комплект с джойстик, за да направят преживяването по-истинско например при симулаторите на полет със самолет, използвани при тренировките на пилотите.