Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Symantec


    Symantec е американска корпорация, разработчик на разнообразни програмни средства, в това число и за управление на мрежови изчислителни системи. Сред продуктите на Symantec са сложни служебни програми, програми за защита на данни, инструменти за програмисти и работа в Интернет. Седалището на фирмата се намира в Купертино, щата Калифорния.

    Корпорацията Symantec е основана през 1982 година от Гари Хендрикс (Gary Hendrix), водещ специалист в областта на изкуствения интелект. Важно събитие в историята на корпорацията е обединяването й през 1990 година с компанията Peter Norton Computing Incorporated, лидер на пазара помощни средства за персонални компютри.

    Среди продукцията на Symantec особено място заемат помощните и сервизни програми. Symantec предлага пълен набор подобен софтуер за съвременните компютри PC и Macintosh, включително антивирусни програми. Пакетът Norton Utilities, съдържащ мощни средства за диагностика и възстановяване стана практически промишлен стандарт за платформи Windows и DOS.

    В областта на телекомуникациите Symantec е автор на най-популярното в света програмно осигуряване за предаване на факсове — Symantec WinFax PRO.

    Symantec разработва разнообразни инструменти за създаване на програмни приложения. Пръв такъв продукт е Symantec Cafe. Той включва графически инструментариум, значително ускоряващ разработката на Java-аплети. Освен това Symantec предлага мощни и бързодействащи инструменти за разработка на С++ за най-различни платформи, включително системите Windows 95, Windows NT, Windows 3.x, DOS, Macintosh и Power Macintosh. Инструментът Symantec C++ for Windows служи за разработка на 32-разрядни приложения за Windows с пълна поддръжка на Windows и Microsoft MFC Class Libraries. За потребителите на Macintosh Symantec поддържа системите Power Macintosh на базата на RISC, посредством обновения инструмент Symantec C++ за Power Macintosh.

    Symantec се старае да предоставя на потребителя локализирани продукти и присъства на местните пазари по целия свят. Регионални представителства корпорацията има в Нидерландия, Австралия и Япония.