Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Pascal

    Pascal е един от бележитите компютърни езици, на който поколения от ученици са се обучавали. Той също така е и език, съществуващ в много разновидности в днешно време. Популярната система TeX и по-голямата част от операционната система Macintosh са написани на Pascal. Швейцарският компютърен учен Никлаус Вирт създава Pascal през 1970 г., първоначално като хипотетичен език, който да окуражи учениците да пишат на структуриран код. Pascal е базиран на програмния език Algol и е именуван в памет на математика и философа Блез Паскал (Blaise Pascal). Вирт също така създава Modula-2 и Oberon, езици подобни на Pascal, които поддържат обектно-ориентирано програмиране.

    Първият Pascal-ски компилатор е замислен в Цюрих за CDC 6000 компютърната фамилия и влиза в действие през 1970 г. През 80-те години на миналия век Андерс Хейлсберг написва Blue Label Pascal компилатора за Nascom-2. След това той започва работа в фирмата Borland и пренаписва своя компилатор, за да се превърне в Turbo Pascal за IBM PC. Този нов компилатор струвал 49.95 долара – цена много по-ниска от тази на предишния труд на Хейлсберг – Blue Label Pascal компилатора. Евтиният компилатор на Borland оказва голямо влияние на обществото от хора, използващи Pascal и това общество се насочва почти изцяло към IBM PC в късните 80-те години. Много хора, използващи компютъра си като хоби, търсейки структуриран заместник на BASIC се ориентират към Turbo Pascal. Този език, който тогава бил използваем само на една компютърна архитектура, се превеждал директно на Intel 8088 машинен код, което го прави много по-бърз от останалите.

    Super Pascal представлява вариант на Pascal, към който са добавени не-бройни етикети, оператор return и изрази като имена на типове. През 90-те години компилаторите, които са приспособени към различни видове хардуерни архитектури са предпочитаните. Така механизма на Pascal бива приспособен и към различни видове компютри. С Turbo Pascal, версия 5.5 Borland разширява възможностите на Pascal с още една – обектна ориентация.

    След това Borland решава, че иска да развива по-сериозни обектно-ориентирани качества в езика си и започва от начало чрез Delphi, които използва Object Pascal стандарта. Първоначално името на Delphi е Object Pascal, но след това то бива сменено с името, което познаваме и в днешно време. Основните добавки в сравнение с по-старите OOP разширения са базирания на обяснения обектен модел, виртуалните конструктори, деструктори и свойства.