Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Официален сайт на Intel Corporation
Андрю Гроув (Andrew S. Grove)


    Андрю Гроув (р. 1936, Будапеща), американски учен и предприемач (с унгарски произход), председател и главен изпълнителен директор на корпорацията Intel - световен лидер в областта на микропроцесорните технологии.

    Андраш Гроф (това е истинското име на бъдещия ръководител на Intel) се родил в семейството на собственик на магазинче за мляко. След влизането на съветските войски в Унгария през 1956 година, в резултат на което бизнесът на баща му бил национализиран, Гроув бил принуден спешно да емигрира. Оказвайки се в САЩ, той постъпил през 1957 година в Сити-колеж в Ню-Йорк, като го завършва блестящо със степен бакалавър по химически технологии. След това Гроув учи в знаменития университет в Бъркли (щата Калифорния), след завършването на който през 1963 година със степен доктор по физика започва работа в изследователските лаборатории на компанията Fairchild Semiconductor. През 1967 година бил поканен на поста помощник-директор по изследванията и разработките.

    През 1968 година Гроув става един от съучредителите на компанията Intel (INTegrated ELectronics). От този момент цялата му кариера е свързана с тази компания. През 1979 година Гроув заема поста президент, през 1987 година - изпълнителен директор, а през 1997 – председател на съвета на директорите.

    Първоначално компанията се занимава с разработката на специализирани микросхеми, но истинският успех очаквал Intel през 1971 година, когато успява да създаде първия универсален микропроцесор 4004, след това последвал 8088, който през 1982 година станал основа на персоналните компютри IBM. Това бил големият пробив. Гроув с не знаещо прегради упорство налагал универсалния микропроцесор. Неговият лозунг "Оцеляват само победителите" за дълги години определял посоката на развитие на компанията. Впоследствие Гроув написва книга под същото име, станала бестселър. Личните качества на Гроув, бързите реакции, спартанската дисциплина до голяма степен определяли стила на работа на компанията.

    Гроув се сражавал с конкурентите, сред които основен се явява компанията Advanced Micro Devices (AMD), опитваща се, по думите на Гроув, да притисне Intel на пазара на микропроцесорите. Още повече, шефът на Intel, способен бизнесмен и мениджър, успява не само да задържа цените на своята продукция на приемливо ниво, но и практически да контролира съответния пазарен сегмент.

    Въпреки своята колосална заетост, Гроув е автор на повече от 40 научни публикации, няколко патента в областта на полупроводниковите технологии и устройства, популярни книги, сред които най-известни са: "Физика и технология на полупроводниковите устройства" (1967), "Ефективният мениджмънт" (1983, преведена на единадесет езика), "Едно на едни с Анди Гроув" (1987). Гроув е член на Националната академия за технически науки, а също и на Академията за наука и изкуство (1996).