Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Dell Computer Corporation


    Dell Computer Corporation е американска корпорация, световен лидер в разработката и производството на компютърни системи, софтуер и периферни устройства и обслужване на компютърната техника в съответствие с нуждите на клиентите. Щаб-квартирата на фирмата е разположена в гр. Раунд-Рок (щата Тексас).

    Компанията е основана през 1984 година от Майкъл Дел (р. 1964), който я оглавява до днес. По оценка на списание «Форбс» (данните са от 1998 година) Дел заема четвърто място сред най-богатите американци с общ капитал от 13 млрд. долара.

    Dell контролира около 5% от световния пазар на персонални компютри. Производствените мощности на Dell са разположени в Остин (щата Тексас) и Пананг (Малайзия). От началото на 90-те години цялата продукция на Dell за европейския пазар се произвежда в завода в град Лимерик (Ирландия), имащ сертификат ISO 9002. Компютрите се изработват изключително по индивидуални поръчки (повече от двеста хиляди различни конфигурации) и са готови за работа веднага след тяхното включване.

    Компанията заема трето място в света по обем на продажбите след IBM и Compaq. Освен това компанията се явява световен лидер на пазара за работни станции.

    Моделът на директните продажби на Dell, оптималната продуктова линия, развитието на сервиза и техническата поддръжка представляват възможно най-изгодното предложение за корпоративните клиенти.

    Dell Computer е световен лидер в областта на директните продажби на компютърна техника. В корпорацията работят около 15 хиляди човека.