Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Официален сайт на Dell ComputersМайкъл Дел (Michael Dell)


    Майкъл Дел (23 февруари 1965 год.), американски предприемач в областта на компютрите, основател на компанията Dell Computer Corporation, световен лидер в областта на разработката и производството на компютърни системи, програмно осигуряване и периферни устройства и обслужване на компютърната техника в съответствие с изискванията на клиентите.

    Майкъл Дел, който през 1998 година навършил едва 33 години, се явява един от най-богатите хора на планетата. В същата 1998 година обема на продажбите на неговата компания надминал 16 милиарда долара, а самият Дел, притежаващ примерно 16% от акциите, по оценка на "Форбс" заема четвърто място сред най-богатите американци с общи капитал от 13 милиарда долара.

    Майкъл Дел се ражда в заможно семейство: бащата - стоматолог-ортодонт, майката - брокер, и неговите родители имали всички основания да очакват, че синът им ще поеме по техните стъпки. Обаче, вместо да стане лекар, адвокат или инженер, Майкъл предпочел кариерата на предприемач.

    Предприемаческият дух бил присъщ на Дел още от детството. Когато бил на 12 години, той устроил филателен аукцион, който му донесъл хиляда долари. С тези пари той закупил своя първи персонален компютър. По-късно в горния курс Дел заработвал 18 хиляди долара от продажба на вестници. Сега той си купил разкошно ВМW, по това време рядък автомобил за САЩ.

    На 18 години Дел постъпил в биологическия факултет на Тексаския държавен университет в Остин. Това било време на увлечение по първите персонални компютри IBM. Въодушевен от идеята да си съперничи с "гиганта", Дел решил да продава компютри.

    Обаче Майкъл Дел решил да ги продава не така, както било прието - чрез посредници, а директно, непосредствено общувайки с купувача по телефона. При такъв подход не му била нужна търговска зала. Неговата стая в студентското общежитие се превърнала в офис, а самият той често водел преговорите по пижама.

    Към готовите машини IBM Дел присъединявал модните за дадения момент допълнителни компоненти и по такъв начин предлагал на клиентите оптимизирани компютри на съвсем минимална цена, рекламирайки ги чрез вестници. Неговата система за директна връзка непосредствено с потребителите променила цялата установена система на търговия. Тя носела повече печалба за сметка намалените текущи разходи и по-доброто обслужване на клиентите. По такъв начин Дел успявал да продава компютри за повече от 50 хиляди долара на месец.

    През 1984 година 19-годишният Дел, прекъсвайки учението в университета основава собствена компютърна компания Dell Computer. Той изповядвал все същия принцип: "Продавай на потребителя не това, което залежава в склада, а това, което му е нужно, и по-евтино, отколкото други". Още след първия месец работа новата компания продавала машини за 180 хиляди долара и бизнесът продължавал непрекъснато да расте. За първата си година на своето съществуване компанията на Дел спечелила 6 милиона долара изключително от продажбата на компютри.

    Компанията на Дел станала нов за американския пазар модел на ефективно организирано производство. Тя давала на своите клиенти гаранция с връщане на парите, а също мигновен сервиз в случай на повреда. И, накрая, постоянно контактувайки с клиентите, Дел винаги бил в крак с техните потребности и изисквания.

    През 1985 година Дел преминал от търговия с компютри IВМ към създаване на собствена марка. Доходите на компанията, започнали от 6 млн. долара през 1984 година, нараснали през 1987 година на 69 млн., а през 1991 - 546 млн. долара. Но тук, както се оказало, компанията достигнала предела на своя потенциал, и, нямайки съответната инфраструктурна поддръжка, започнала да се разрушава под собствената си тежест. Цевната на акциите й през 1993 година паднала от 49 долара през януари до 16 през юли. Дел, вслушвайки се в съветите на опитни маркетолози, провел редица реформи, в частност, били преустановени всички разработки на нови лаптопи, уволнен бил финансовия директор. Благодарение на предприетите мерки компанията бързо се възродила, и през 1996 година нейният доход бил 5,3 млрд. долара, а щатът на сътрудниците нараснал до 8 хиляди човека.

    Ръстът на акциите на компанията надминал всички възможни рекорди - те поскъпнали от 1990 година от 23 цента до 124 долара, т. е. с 53 хиляди процента (!), а ръстът на компанията в течение на 1996-98 година бил 40% на година.

    Компанията Dell Computer заема трето място в света по обем на продажбите след IBM и Compaq, но през втората половина на 1998 година тя заема лидерска позиция в сектора за доставка на персонални компютри в големите американски компании (29,8% от пазара), надминавайки Compaq (23,6%). Общия обем на продажбите на компанията през 1998 година надхвърлил $16,8 млрд.