Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Тач-пад (Touchpad)


    В годините си на развитие преносимите компютри(ноутбуци - notebook) използваха многобройни насочващи устройства. Някой опитаха с инсталирани в ноутбука трекболове. Капризите на дизайнерите определиха и разположението им – понякога в ъгъла на екрана, понякога ниско под клавиатурата. За всеки случай, топчетата бяха малки(те трябваше да бъдат вградени в портативна система, все пак) и перфектното разположение на трекбола беше твърде рядко срещано явление.

    Hewlett-Packard. разработват мишка, която е “вързана” към дясната част на системата. Системата разбира движението на мишката през тънката и плоска връв, така че да може да се държи мишката във въздуха и въпреки това нейните движения да се разбират. Обратната страна на монетата е, че нуждата от място в дясно, независимо дали става въпрос за бюрото или въздуха, едно изискване което не може да се осъществи толкова често в препълнен самолет, например.

    Ноутбуците изпитвали по-добра алтернатива за насочващо устройство и я намират в тач-пада(TouchPad)(името е запазена марка на Synaptics). Почти по подразбиране тач-пада стана най-популярното насочващо устройство при преносимите ноутбуци. Това не означава разбира се, че тач-пада е толкова добър, просто алтернативите са твърде лоши.

    Тач-падът засича местоположението на пръста на човека, който използва компютъра чрез засичане на електрическия капацитет на пръста. Самият пръст привлича минутно статично електрично напрежение, което предизвиква малък приток в системата от електрически вериги на тач-пада. Електронните устройства, свързани с тач-пада, засичат този приток чрез два съседни ръба на пада, така че той може прецизно да засича позицията на пръста в две измерения.

    Механично погледнато, в основата си тач-пада е гравирано табло от електрически вериги. На горната страна на това табло са гравирани водещи сензорни линии. В долната си част таблото съдържа електрониката нужна, за да може тач-пада да работи. Слоят на Милар покрива върха на таблото, за да го защитава и той осигурява на пръста на потребителя гладка повърхност, през която да се плъзга.

    Тач-падът може напълно да е защитен от какъвто и да е вид замърсяване, следователно той е отличен избор на насочващо устройство на машина(компютър), който трябва да бъде управляван в неблагоприятна обстановка.

    Производителите на компютри могат да избират от няколко размера тач-пад за своите продукти. Обикновено активната повърхност на пада е 62х46.5 милиметра, въпреки че има по-големи(90.6х72.1 милиметра) и по-малки(55.9х32.9 милиметра) версии, които също са достъпни на компютърния пазар.

    Повечето производители разполагат тач-пада точно под клавиша за интервал(Space) на техните клавиатури. Това разположение позволява да се използват палците и да не се налага те да се местят както при мишката, за да бъде набран някакъв текст след работа с курсора.