Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Lexmark International Incorporated


    Lexmark International Incorporated е американска корпорация, водещ световен производител на принтери за персонални компютри. Седалището на фирмата се намира в Лексингтън (щат Кентъки).

    Основана е през1991 година на базата на подразделение на IBM за разработка и производство на средства за информатизация. Компанията Lexmark International представлява акционерно общество, пакети от нейните акции принадлежат на фирмите Clayton, Dubilier & Rice, Deutsche Bank, Banque Nationale de Paris, IBM.

    Корпорацията разполага с мощна научно-изследователска база, позволяваща да се осъществяват най-съвременни технологични разработки. През 1991 година Lexmark първа в света създава лазерен принтер с реална разделителна способност 600х600 точки на инч, а през 1994 година са произведени лазерни принтери с 1200х1200 точки на инч. Lexmark произвежда всички типове принтерилазерни, матрични и струйни. Голямо внимание Lexmark отделя за разработки в областта на новите и ефективни екологически чисти мастила за печатащи устройства.

    Главният производствен център се намира в Лексингтън. Филиали на Lexmark са разположени в 150 страни по света. Персоналът на корпорацията е повече от 7500 човека.