Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


America Online Inc.


    America Online Inc. е американска корпорация, крупен провайдер на услуги за Интернет и електронна поща. Централният офис на компанията се намира в гр. Вен (Вирджиния). Председател и главен изпълнителен директор е Стив Кейc.

    През 1985 година няколко сътрудника, сред които и Кейс, се обединяват и основават компанията America Online. Главно направление в дейността на AOL става предоставянето на клиентите на информация в интерактивен режим, при което наборът услуги бързо се променя в съответствие с търсенето. Повратен момент за компанията става сключването през 1985 година на договор за партньорство с фирмата Commodor, чийто Commodore 64 по това време е най-популярния домашен компютър. Съгласно този договор всички компютри и модеми Commodor се свързват към мрежата AOL. През следващите пет години партньори на AOL стават също Apple, Tandy, IBM.

    С развитието на глобалните компютърните мрежи, и основно Интернет, предоставянето на достъп до информация става един от най-печелившите бизнеси. Броят компании, предлагащи информация в Интернет, непрекъснато расте. AOL, безусловно, претендира за ролята на лидер в този сегмент от компютърния пазар. Основно достойнство на AOL е опростения интерфейс, предлагащ на потребителя информация, която вече е селектирана и подредена от сътрудниците на компанията, което значително съкращава времето за търсене.

    Тази стратегия се оказва много ефективна. AOL става един от най-големите провайдери на онлайн услуги в света, обединяващи милиони абонати.

    AOL постоянно разширява полето на своята дейност. През 1997 година е създадена дъщерна компания AOL-Германия.