Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Конрад Цузе (Konrad Zuse)


    Конрад Цузе е немски инженер, създател на една от първите електромеханични изчислителни машини. Роден е на 2 юни 1910 год. в Берлин.

    Още от своето детство Цузе обичал да изобретява и строи различни неща. Още учейки в училище, създава машина за размяна на пари. През 1934 година, бъдещ студент в технически вуз, пристъпва към създаване на универсална изчислителна машина, която трябвало да може да се програмира и да решава задачи с произволна сложност. По същото време Цузе не знаел нищо за работата на Бабидж и Бул.

    През 1938 година Цузе в домашни условия създава електромеханичната машина Z1. Машината имала клавиатура за въвеждане на задачата и панел с лампички, на който се показвал резултата. Скоро Цузе създава модела Z2. Когато започва войната, Цузе получава подкрепата на германското правителство за разработка на компютър за военни цели — конструиране на самолети и ракети. През 1941 година, две години преди Айкен, Цузе създал третия модел — Z3, основан на електромеханични релета и работещ в двоична бройна система. Z3 се състояла от 600 релета в сметното устройство и 2000 релета в устройството за памет. Числата можело да се «записват» в паметта и да се «четат» оттам посредством електрически сигнали, които преминавали през релетата. Релета или пропускали сигнал, или не го пропускали. Машината извършвала от 15 до 20 изчислителни операции в секунда. По същото време Цузе пристъпва към построяване на Z4, в която всички механични части трябвало да бъдат заменени с електронни лампи. По време на бомбардировките на Берлин всички машини на Цузе, освен Z4, били унищожени.