Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Texas Instruments Incorporated (TI)

    Texas Instruments Incorporated (TI) е американска многоотраслова компания, разработчик и производител на микропроцесори за персонални компютри.

    Texas Instruments е създадена на 16 май 1930 година, когато в Далас (щата Тексас) е основана Geophysical Service Incorporated (GSI) — фирма, специализирана в геофизически изследвания за нуждите на нефтената промишленост.

    През 1951 година GSI бива реорганизирана в Texas Instruments Incorporated. Скоро TI купува от компанията Western Electric лиценз за производство на транзистори. Не след дълго фирмата става един от лидерите в този сектор. През 1954 година компанията започва масово производство на първия транзисторен радиоприемник и силиконов транзистор.

    През втората половина на 50-те години TI стъпва на европейския пазар. През 1956 година компанията започва в Бедфорд (Англия) първото извън пределите на СА полупроводниково производство, а през 1957 година е открито италианското отделение Texas Instruments. Транзисторите на Texas Instruments са използвани в първия американски изкуствен спътник на Земята.

    В следващите години Texas Instruments задържа своите позиции на лидер в сферата на високите технологии. В началото на 70-те години TI излиза на пазара на микрокалкулатори.

    Огромният опит в полупроводниковия отрасъл позволява на Texas Instruments през 90-те години да започне производство на микропроцесори за персонални компютри. Те са завоювали признание сред такива известни производители на компютри като Compaq, Acer, Toshiba и др.