Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Суич


    Мрежовия суич(network switch) е малко устройство, което свързва множество компютри заедно в слой от протоколи на ниско ниво. Технически, мрежовите суичове работят в слой 2 (Data Link Layer или слой за свързване на информацията) на OSI модела.

    Мрежовите суичове изглеждат почти идентично на външен вид в сравнение с хъбовете, но суичовете съдържат повече “интелигентност”(и са в малко по-висок ценови обхват), отколкото хъбовете. За разлика от хъбовете, мрежовите суичове са способни да инспектират пакетите с информация, веднага след като те бъдат получени, определяйки източника и устройството, към което са изпратени съответните пакети и т.н. Чрез получаването на съобщения единствено от свързаното устройство, към което пакетите са предназначени, мрежовите суичове предлагат много по-добра скорост на действие от хъбовете.

    Както при хъбовете, Ethernet мрежовите суичове са най-често срещаните. Мрежовите суичове предлагат различаване на портовите конфигуративни настройки, започвайки с четири- и пет-портовите модели, както 10 Mbps Ethernet, 100 Mbps Ethernet или и двата вида.