Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Хъб


    Това, до колко е полезен един хъб зависи от няколко фактора:

  • броя на портовете, които поддържа
  • bandwith рейтинга
  • производителя и репутацията му, когато става въпрос за качество

    За много домашни мрежи, хъб, поддържащ четири порта е достатъчен, за да се направи LAN. Хъб с 8 порта може да струва два пъти повече, но пък може да се окаже инвестиция за в бъдеще, която си заслужава. Хъбовете с 4 порта са добър компромис между цената и развитието за в бъдеще. Най-евтините 4-портови хъбове поддържат 10 Mbps Ethernet. Тази стойност ще осигури поддръжката на традиционен dial-up, cable modem или DSL Internet услуга. Т.н. 10/100 хъбове поддържат, както 10 Mbps(което е стойността на традиционния Ethernet)така и 100 Mbps (бърз Ethernet) връзки. Тези по-добри хъбове могат да се окажат много полезни в някои ситуации. Например, online геймърите могат да се насладят на т.н. “LAN партита” и значително повишаване на скоростта при домашна игра в мрежа при 100 Mbps. Трябва да се отбележи, че при мрежа, действаща с такава скорост и хъба и мрежовата карта(network interface card или NIC) на компютъра трябва да поддържат режими при 10/100 Mbps или 100 Mbps.

    При инсталацията на хъб много хора не взимат под внимание и шума, който един хъб може да издава. Други видове хъбове съдържат вентилатори, които се използват, за да пазят устройството хладно и звука от тези вентилатори варира от едва доуловим до доста дразнещ в зависимост от качеството на продукта. Ситуацията се е подобрила през последните години. В днешно време, производителите са премахнали нуждата от вентилатори на хъбовете, които произвеждат и повечето модели са доста тихи.

    Хъбовете са удобен и разумен във финансово отношение начин да се направи домашна или малка бизнес мрежа. Някои производители произвеждат хъбове с различни портови настройки, но дори и най-основните хъбове могат да осигурят задоволителен шеринг на файлове и Интернет шеринг за малка LAN мрежа. За дейности, изискващи по-висока скорост като играта в мрежа и по-чест шеринг на големи файлове е за препоръчване използването на по-скъпите хъбове, тези от модела 10/100. Високоскоростните услуги, като VDSL ще изискват почти изцяло бърз Ethernet. Хъбовете представляват начин да се осъществят повечето от Интернет дейностите в локална мрежа. Алтернативата на хъбовете, суичовете и рутърите основно предлагат повече опции, по-висока скорост и по-висока цена, разбира се.