Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Silicon Graphics


    Silicon Graphics е американска корпорация, водещ световен производител на мощни интерактивни компютърни системи. Седалището на корпорацията се намира в калифорнийския град Маунтин-Вю. Председател и главен изпълнителен директор от 1984 година е Едуард Макракен.

    Компанията е основана през 1982 година от професора по електротехника в Станфордския университет Джим Кларк съвместно с шест випускника на същия университет. Пръв продукт на Silicon Graphics става разработения от Кларк микропроцесор, който позволява на компютъра много бързо да манипулира тримерна графика. Този процесор дава възможност на учените да създават визуални модели на сложни природни явления. Тези продукти извършват революция в автомобилния дизайн, създаването на специални ефекти в киното, и даже в моделирането на ДНК. Кларк през 1994 година основава компанията Netscape и напуска Silicon Graphics.

    Silicon Graphics произвежда широк спектър компютърно оборудване от компактни настолни работни станции до цели семейства сървъри и суперкомпютри Cray, разработва програмни пакети за дизайнери, занимаващи се с развлекателна индустрия. Суперкомпютрите на фирмата Onyx Reality с успех са използвани при създаване на кинофилмите «Терминатор» и «Форест Гъмп».

    Компанията разработва използвания в професионалните 3D-ускорители интерфейс OpenGL, станал общоприет стандарт за програма за тримерно моделиране.

    Около 35% от продажбите на Silicon Graphics са програми за техническо конструиране, по 20% — за визуално моделиране, научни цели и развлекателната индустрия.